Spring naar de content

De gezonde kant van scheetjes

‘We’ laten er gemiddeld zo’n veertien van per dag: scheetjes. De welbekende gassen die vrijkomen bij de vertering van het voedsel dat we tot ons hebben genomen. De winden worden nogal eens vergezeld door een rotte lucht. En juist die rotte lucht blijkt nu gezonde effecten te hebben op het menselijk lichaam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sylvester Ilias

Onderzoekers van de universiteit van Exeter hebben namelijk aangetoond dat waterstofsulfide, het stinkende gas dat in scheten zit, in kleine hoeveelheden goed is voor het lichaam. Door de stof op bepaalde plekken in menselijke cellen toe te dienen, worden die plekken in de cellen versterkt. Hierdoor kunnen beschadigingen worden voorkomen of gedeeltelijk worden hersteld.

Healthcare hero
Volgens een van de onderzoekers kan het natuurlijk geproduceerde gas zelfs een ‘health care hero’ worden, die mogelijk kan ‘bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën’. Uit eerste tests blijkt al dat door toediening van het gas bij mensen met een hoge bloeddruk verstijving van aderen tegen wordt gegaan en de bloeddruk naar beneden gaat. Daarnaast kan het gas een rol spelen bij de behandeling van hartfalen, dementie en diabetes.

Schetenbank
Wij kunnen niet wachten tot de eerste schetenbank wordt geopend, waar opa’s op een vrije ochtend langs kunnen gaan om aan hun vinger te laten trekken en zo op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de gezondheid van anderen.

Onderwerpen