Dus als Volkert van der G. het had geweten van die enkelband zou Pim nu nog leven

Dr. Doom 15 jul 2014 Politiek

Maandag diende het kort geding van Volkert van der Graaf. Bij zijn vervroegde vrijlating – hij heeft zich in detentie keurig gedragen – zijn hem beperkingen opgelegd die hij onrechtvaardig vindt. Want de wetgeving waarop die beperkingen bij vervroegde vrijlating zijn gebaseerd, bestond nog niet toen hij de trekker overhaalde.

Zijn standpunt komt erop neer dat je de regels niet tijdens de wedstrijd mag veranderen. Hij zat al gevangen, toen kwam die nieuwe wet er.

Van mij mag er direct weer een nieuwe wet worden aangenomen die regelt dat Volkert alsnog levenslang krijgt; waarom zou je in dit geval de regels niet tijdens het spel mogen veranderen? Ik heb zowel Pim Fortuyn als Theo van Gogh gekend – ze waren allebei columnist bij tijdschriften waarbij ik betrokken was – en ik heb nooit begrepen waarom Mohammed B een veel zwaardere straf kreeg dan Volkert van der G. Ik vermoed dat allerlei latente politieke overwegingen, desnoods onbewust, de rechtsgang parten speelden.

Volkert van der G. doet het nu voorkomen alsof hij er niet aan begonnen zou zijn als hij van tevoren van die beperkingen had geweten. Dat is natuurlijk onzin; Van der G. maakte ook ruimschoots voor de moord op Pim misbruik van ons rechtstelsel door als milieuactivist de ene na de andere procedure aan te spannen. In de gevangenis ging hij ermee door, voor zichzelf maar ook voor medegevangenen.

We moeten er jammer genoeg rekening mee houden dat ook deze rechter in kort geding Volkert van der G. zal zien als de doornsnee ex-gedetineerde die hij niet is. En wat mij betreft ook nooit zal worden.

Het enige voordeel van het mogelijk intrekken van de enkelband zal zijn dat het ook een stuk moeilijker zal worden hem om de bewaking te geven die Pim overigens nooit kreeg.

Reageer op artikel:
Dus als Volkert van der G. het had geweten van die enkelband zou Pim nu nog leven
Sluiten