Spring naar de content

Waarom Obama zijn toevlucht zoekt in restaurants

Als president van de Verenigde Staten is het leven niet altijd een pretje. De Secret Service hijgt bij elke stap in je nek en op alles wordt een vergrootglas gelegd. Om even aan de sleur van het presidentschap te ontkomen, gaat de Amerikaanse president Barack Obama daarom steeds vaker naar restaurants. Niet met zijn familie, maar met beroemdheden en intellectuelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Over politiek wordt tijdens die etentjes niet gepraat. Daar breekt Obama iedere dag zijn hoofd al over en deze uitstapjes moeten hem daar juist even van afleiden. Volgens zijn adviseur Valerie Jarrett, die ook al enkele etentjes voor Obama organiseerde, is dit goed voor zijn geestelijke gezondheid. “De president praat dag in dag uit met dezelfde mensen en hij moet dat bewust even doorbreken. Dit houdt het leven interessant. Het houdt hem fris. Het geeft hem nieuwe ideeën om over na te denken,” zo zegt ze in de New York Times.

Obama heeft zijn tafel al gedeeld met sterren als Will Smith, Morgan Freeman, Bono, miljardair Tom Steyer en de Europese baas van het tennis ATP World Tour, Laurent Delanney. Obama doet dat niet alleen in Amerika, ook in andere landen organiseert hij etentjes. Onlangs ging hij in Parijs bij sterrenrestaurant Le Chiberta dineren met zijn Franse ambtsgenoot François Hollande. In Italië schoven recent nog de beroemde architect Renzo Piano, kernfysicus Fabiola Gianotta en Fiat-voorzitter en eigenaar van voetbalclub Juventus John Elkann bij Obama aan. In Nederland ging Obama tijdens zijn bezoek eten met koning Willem-Alexander.

Gespreksonderwerpen zijn vaak kunst, literatuur, architectuur en wetenschap. Obama neemt ook alle tijd voor de diners. Ze beginnen vaak laat en gaan door tot in de kleine uurtjes. Alleen moet de president niet te vaak voordringen in de rij om af te rekenen, want behalve dat het niet netjes is, kan het hem ook een hoop geld kosten.