Raggen in de modder: Wereldkampioenschappen BMX komen naar Rotterdam

Redactie 16 jul 2014 Sport

Ze denderen met 65km per uur de startheuvel af in het Rotterdamse Ahoy, van 23 tot 27 juli. Voor het eerst in tien jaar komt het Wereldkampioenschap BMX weer richting Nederland. In de wedstrijden die vaak maar een halve minuut duren banen de fietsers zich in noodtempo een weg over de modderige heuvels naar de finish, harde botsingen en zware valpartijen riskerend.

‘Het is dan ook een ruige sport met weinig regels’, aldus Eric Kersten, directeur van BMX Holland en organisator van dit Wereldkampioenschap. De echte professionals leven voor hun sport. ‘Ze zijn dagelijks in de sportschool en op de racebaan te vinden. Zeker sinds drie jaar geleden bekend werd dat het WK 2014 in Nederland gehouden zou gaan worden’. De vaderlandse BMX-gemeenschap leeft toe naar het moment dat ze voor het thuispubliek kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben.

De sport is in Nederland niet even populair als in bijvoorbeeld Colombia. Daar kan olympisch kampioene Mariana Pajón niet over straat zonder door haar fans te worden aangeklampt. Toch zijn de Nederlandse deelnemers van hoog niveau. ‘Daarom is de sport ook zo spannend, er zijn zo’n 20 man aan de top die erg aan elkaar gewaagd zijn. Er is geen gedoodverfde winnaar.’

Er wordt ook strijd geleverd in de amateurklassen. Naast de 260 professionele BMX-ers verschijnen er van 23 tot en met 25 juli maar liefst 2600 zogenaamde ‘breedtesporters’ aan de start. Hier wordt vanaf een heuvel van vijf meter hoog gestart, terwijl de pro’s vanaf acht meter hoogte beginnen. De leeftijdscategorieën lopen van 5-11 jaar tot 45+. Hoewel inschrijven mogelijk is tot 70 jaar, merkt Kersten op dat de sport vooral onder kinderen populair is. ‘Maar iedereen is net zo fanatiek als de professionals, bij de ouderen gaat het er net zo competitief aan toe.’

Kersten rekent op spektakel volgende week. En hoewel het moeilijk te zeggen is welke mannen en vrouwen met goud naar huis zullen gaan, hoopt hij natuurlijk op Nederlandse winst.

Meer informatie over het WK BMX vindt u hier.

Reageer op artikel:
Raggen in de modder: Wereldkampioenschappen BMX komen naar Rotterdam
Sluiten