In beeld: de groei van onderzeese internetkabels

Het internet is er. Altijd en overal maakt het deel uit van ons leven. Via laptop, tablet of smartphone gaan enorme hoeveelheden gegevens de planeet over. Skypen met uw oudoom in Canada? Facetimen met uw vriendin in Australië? Het gaat allemaal razendsnel en het is daarbij ook nog eens ontzettend vanzelfsprekend.

Maar deze razendsnelle verbindingen zijn natuurlijk niet zomaar tot stand gekomen. Zij zijn een resultaat van een kwart eeuw onderzeese glasvezelkabels: van land naar land, en van continent naar continent. Dit netwerk van kabels is in de loop der jaren ontzettend hard gegroeid, en er komen er alleen maar meer bij.

De eerste onderzeese glasvezelkabels werden in 1989 gelegd, tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In de jaren daarna explodeerde het aantal kabels met name in Europa en Amerika. De eerste transcontinentale kabel tussen de twee continenten werd in 1998 gelegd. In recenter jaren werden voor de kust van Afrika en Zuid-Amerika ook veel kabels gelegd.

Anno 2014 ligt er in onze wereldzeeën een totaal van 280 kabels, met een totale lengte van bijna een miljoen kilometer. De kabels zijn in handen van zowel grote als kleine spelers op de communicatiemarkt en zijn niet dikker dan 50 millimeter. Het Brits-Amerikaanse dataconcern Builtvisible bracht de communicatiekabels op bijzondere wijze in kaart.

Van jaar tot jaar kan er bekeken worden waar en wanneer er kabels bijkwamen. Het resultaat is fascinerend en overzichtelijk. Tot het jaar 2017 geeft het bedrijf een prognose voor de toekomst. De voorspelling? Tegen die tijd liggen er maar liefst 298 kabels met een totale lengte van bijna 1,1 miljoen kilometer. Goed nieuws voor uw Canadese oudoom dus.

Bekijk de volledige infographic (plus uitgebreid verhaal over de geschiedenis van de onderzeese communicatiekabel) hier.

Reageer op artikel:
In beeld: de groei van onderzeese internetkabels
Sluiten