Spring naar de content

Terreuraanslag MH17: waren het de Russen?

Wie zit er achter de verschrikkelijke aanslag op vlucht MH17? Wie heeft het vliegtuig dat gisteren vertrok van Schiphol neergeschoten boven Oekraïne, waarbij 298 mensen zijn omgekomen waarvan zeker 173 Nederlanders? Als het inderdaad de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne waren, dan heeft Moskou heel wat uit te leggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

De beelden van het gistermiddag neergeschoten vliegtuig staan op ieders netvlies. De video’s op internet, de foto’s op Twitter en de reportages in de kranten vandaag onthullen afschuwelijke details. De komende dagen, waarschijnlijk zelfs weken, moet onderzocht worden wie er achter de aanslag op het vliegtuig van Malaysia Airlines zitten.

Oekraïne wijst naar de pro-Russische rebellen die al langer willen afscheiden van het land en aansluiting zoeken bij Rusland. De pro-Russische rebellencommandant Igor Strelkov schepte rond dezelfde tijd dat MH17 werd neergeschoten op over het neerhalen van een vliegtuig. Hij deed dat op de Russische variant van Facebook.

Een opgenomen telefoongesprek zou tevens uitwijzen dat de rebellen inderdaad achter de aanslag zitten. Wie het transcript van het gesprek leest, merkt overigens dat het niet de bedoeling was om een passagiersvliegtuig neer te schieten. Eerder deze week werden militaire vliegtuigen in hetzelfde gebied neergeschoten.

De Russische staatstelevisie en het Kremlin maakten gisteren in ieder geval overuren met vreemde verhalen en propaganda dat het allemaal de schuld is van Oekraïne. Pieter Waterdrinker, Telegraaf-correspondent in Moskou, twitterde er gisteren het volgende over:

Als de pro-Russische rebellen inderdaad achter de aanslag zitten, dan heeft Moskou een groot probleem. Want het is de Russische president Vladimir Poetin die het Russische volk in Oekraïne al maanden aan het opjutten is en aan het bevoorraden met wapens en nu probeert de schuld bij een ander in de schoenen te schuiven. Veel erger kan het niet worden voor Moskou.