Spring naar de content

Noord-Koreaanse praktijken in Frankrijk: negatieve recensie moet worden verwijderd

Leuk hoor, een blog bijhouden. Maar dat doet u natuurlijk niet voor Jan met de korte achternaam. Het is wel zo prettig als uw schrijfsels ook daadwerkelijk gelezen worden. Hoog bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnen, kan daarbij een handje helpen. Maar kijkt u wel een beetje uit: dat laatste blijkt tegenwoordig een overtreding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het overkwam de Franse blogger Caroline Doudet, die een blog bijhoudt over mode, literatuur en eten. Een dineetje in het restaurant Il Giardino, in augustus vorig jaar, was haar niet zo goed bevallen, dus volgde er een negatieve recensie op haar website. Ze schreef over de slechte service en noemde het restaurant een ‘plaats om te vermijden’ .

Googlend naar Il Giardino, verscheen Doudet’s oordeel vervolgens als vierde van boven. En dat kon de eigenaar van de zaak niet goed hebben. De prominente aanwezigheid van het artikel zou zijn zaak onterecht schaden. Hij spande een proces aan tegen de eigenaresse van de blog.

Omdat Doudet een significant aantal volgers heeft (3000), oordeelde de rechter dat ze de titel van haar recensie moest veranderen. “De plaats om te vermijden”, mocht niet langer zo prominent in beeld komen bij de zoekresultaten. Daarbij moest ze ook nog eens 1500 euro betalen aan de restauranteigenaar vanwege geleden schade, en 1000 euro om de proceskosten te betalen.

Inmiddels heeft de eigenaar van het restaurant, waar naar zijn zeggen al vijftien jaar lang, zeven dagen per week, keihard wordt gewerkt, toegegeven dat er soms fouten worden gemaakt. “Maar ja, dat gebeurt nou eenmaal in augustus”, verklaarde ze tegenover een Franse krant.

De recensie is inmiddels verwijderd. De trieste les voor (Franse?) bloggers: invloed hebben is prima, zolang het maar positief is.