Spring naar de content

Uitmoorden van zoogdieren: een eeuwenoude hobby

Lang is er al een discussie gaande over wie of wat verantwoordelijk was voor het uitsterven van veel verschillende zoogdieren tot zo’n 1000 jaar geleden. Had het klimaat of toch de mens dit op zijn geweten? Nieuw onderzoek lijkt nu definitief de schuldige aan te kunnen wijzen: de mens.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sylvester Ilias

Een onderzoek naar 177 grote zoogdieren (10 kilo en zwaarder), die in de periode van 1000 tot 132.000 jaar geleden zijn uitgestorven, toont aan dat waarschijnlijk de mens en niet het klimaat verantwoordelijk is voor de sterfte. Wat uit de cijfers naar voren komt, is dat wanneer er in een bepaalde regio opeens veel zoogdieren uitstierven, kort daarvoor de homo sapiens er zijn intrede had gedaan. In die gebieden is minimaal dertig procent van de onderzochte dieren uitgestorven. Terwijl op de plekken waar klimaatverandering het grootst was geen verband viel aan te tonen met de sterfte.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Revolutionair onderzoek
Volgens de wetenschappers is dit onderzoek het eerste waarin naar de situatie over de hele wereld wordt gekeken. Eerdere studies naar de mogelijke oorzaken van het uitsterven richtten zich vooral op bepaalde gebieden en bepaalde groepen dieren. Zo laat het onderzoek bijvoorbeeld zien dat Sub-Saharisch Afrika en Zuid-Amerika tijdens een bepaalde periode dezelfde klimaatverandering doormaakten. Gedurende die tijd dook de moderne mens in Zuid-Amerika eerder en op meer plekken op dan in Afrika ten zuiden van de Sahara. En juist in Zuid-Amerika stierven in die periode veel meer zoogdieren uit.

Benieuwd naar welke dieren u, door de schuld van onze voorouders, niet kunt bewonderen in Artis, Blijdorp of Burgers’ Zoo? Hieronder een greep uit de 177 onderzochte soorten.

Euceratherium
Euceratherium
(Robert Bruce Horsefall)

Toxodon Platensis
Toxodon Platensis
(Robert Bruce Horsefall)

American Mastodon
KnightMastodon
(Charles R. Knight)

Megatherium
Megatherium
(Robert Bruce Horsefall)