Te koop: de schoenen van Arnon Grunberg

Nick Muller 21 jul 2014 Cultuur

Arnon Grunberg veilt zichzelf. Op veilingsite Catawiki heeft de schrijver diverse voorwerpen geplaatst die van eigenaar mogen verwisselen. Topstuk uit de collectie: een paar smoezige, lederen herenschoenen.

Grunberg kocht de schoenen in de zomer van 2002, ‘ergens ten zuiden van Napels.’ De nieuwe eigenaar krijgt niet alleen de afgetrapte schoenen – die volgens veilingmeester A. Grunberg tussen de €250,- en de €500,- op moeten brengen – maar ook de envelop waarin de schrijver ze naar diens toenmalige adres in New York heeft verzonden. En natuurlijk, en dat is minstens zo waardevol, het DNA van de schrijver, dat zich in de loop der jaren heeft opgehoopt in de binnenzolen.

Schrijvers en veilingen
Arnon Grunberg is bij lange na niet de eerste literator die des schrijvers goederen veilt. De absolute koning van de veilingen was Gerard Reve, die niet schroomde om zijn eigen teennagels, verstandskies en zelfs zijn schaamhaar te veilen. Meer recentere veilingen zijn die van Jan Cremer (waarbij hij zo’n beetje zijn hele hebben en houden verkocht, tot aan zijn schildersschoenen aan toe) en die van de selfies van Heleen van Royen.

Naast op tal van bibliofiele werken van Arnon Grunberg kan er geboden worden op een schilderij dat door hem vervaardigd is, een fles wijn en een wandeling door Amsterdam met de schrijver. De veiling sluit woensdagavond 23 juli, 20:00 uur.

Reageer op artikel:
Te koop: de schoenen van Arnon Grunberg
Sluiten