Spring naar de content

Nieuw voedselschandaal: bedorven vlees in maaltijden McDonald’s en KFC

Fastfoodketens McDonald’s en KFC hebben hoogstwaarschijnlijk bedorven vlees verkocht in hun Chinese vestigingen. Ook Starbucks en Burger King onderzoeken of zij rottend vlees in hun producten hebben verwerkt. Dat meldt een televisiestation in Shanghai.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

De zaak kwam aan het licht toen Dragon TV gisteravond een reportage uitzond over Husi Food Co, Ltd., de partij die rundvlees en kip levert aan beide ketens. Daaruit bleek dat die het met de voedselveiligheid niet zo nauw neemt: op vlees dat ver over de datum was werd gewoon een nieuw etiket geplakt, en vervolgens doorverkocht aan in elk geval McDonald’s, KFC en Pizza Hut.

De fastfoodrestaurants laten het hier niet bij zitten. Ze zijn een onderzoek begonnen naar de producten en hebben uit voorzorg alle duizenden kilo’s kip en rund die al waren geleverd in quarantaine geplaatst. In een officiële verklaring laat McDonald’s weten dat het de voedselveiligheid hoog in het vaandel heeft staan, en er alles aan zal doen om in deze zaak de onderste steen boven te krijgen.

Niet de eerste keer
Het is overigens niet de eerste keer dat er gesjoemeld lijkt te worden met ingrediënten. Ruim een half jaar geleden kwam KFC – een keten met meer dan vierduizend vestigingen in China – al in opspraak toen bleek dat het kippevlees dat werd geserveerd een hoog gehalte aan antibiotica en andere medicijnen bleek te bevatten. De omzet daalde de maand daarna met een kleine veertig procent. De keten stopte daarom de samenwerking met zo’n duizend kleine poeliers en ging de kwaliteit van het vlees (nog) beter controleren, maar deed dat blijkbaar niet goed genoeg.