Spring naar de content

Rund: het meest milieu-onvriendelijke stukje vlees

Zwoele zomeravonden vragen om avondvullende barbecues met een goede rosé, vrienden en wellicht een lekker biefstukje van de grill. Maar wie veel om het milieu geeft, kan dit vlees beter opgeven. Rundvlees blijkt namelijk verreweg het slechtste voor het milieu te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het feit dat de productie van vlees-en zuivelproducten slecht voor het milieu is, is op zich niets nieuws. Maar uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse National Academy Of Sciences blijkt dat met name rundvlees er met kop en horens bovenuit steekt op het gebied van milieu-onvriendelijkheid.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het tot stand komen van dat smakelijke stukje bief op uw bord heeft maar liefst 28 keer meer land en 11 keer meer water nodig dan de productie van pluimvee, zuivel of zelfs varkensvlees. Dit maakt rundvlees het meest inefficiënte stukje vlees.

Logischerwijs zorgt de rundvlees-industrie dan ook voor meer milieuvervuiling, met vijf keer meer broeikasgassen (waaronder het broeikasgas methaan uit runderscheten) en zes keer zoveel stikstof, dat als overschot in het milieu terecht komt. De wetenschappers hebben hun conclusies gebaseerd op gegevens uit de Verenigde Staten, maar volgens onderzoekers in Europa gaat het ook voor ons continent op.

Het meest inefficiënte aspect van rundvlees zit hem namelijk in de manier van leven van het dier. Een koe zet zijn voedsel namelijk op relatief inefficiënte wijze om in energie. Dit zorgt ervoor dat de dieren een grote verscheidenheid aan voer kunnen verteren, maar dit ook in grote hoeveelheden nodig hebben.

Maar maakt het nou veel verschil om voortaan rundvlees te laten liggen? Een van de leiders van het onderzoeksteam, professor Gidon Eshel, denkt van wel. In een interview met de BBC vertelt hij: ‘Rundvlees volledig uit het dieet schrappen, en vervangen met relatief milieuvriendelijke bronnen van eiwitten als eieren kan een enorme verandering op gang brengen, die te vergelijken is met het overgaan op louter plantaardige producten.