Spring naar de content

Hoe de Georgische miljardair Merab Jordania zijn roeping vond in sociale werkplaats Ermelo

‘I cut off your fingers!’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

Merab Jordania, oud-eigenaar van de voetbalclub Vitesse, verwittigde Vitesse-directeur Joost de Wit van zijn ongenoegen in typisch Georgische bewoordingen. Joost bleek niet in staat de zinsnede van het ietwat bruuske culturele sausje te ontdoen en daagde Jordania – vrezend voor zijn ranke grijpers- voor het gerecht. Hoewel de ongetwijfeld goedbedoelde vermaning van Jordania in de eerste instantie slecht voor hem leek uit te pakken, bleek uiteindelijk niets minder waar.

Dat Vitesse met deze nieuwe eigenaar in 2010 een discutabel figuur binnenhaalde was bepaald geen geheim. Blijkbaar was de club bereid de ogen te sluiten voor eerdere beschuldigingen van oplichting, verduistering en fraude aan zijn adres, Jordania bracht immers een hoop geld met zich mee en beloofde om ‘Vitesse groot te maken’. Inderdaad kocht hij talentvolle spelers aan voor de club en haalde de Russische gasgigant Gazprom binnen als sponsor.

Ook directeur Joost de Wit had klaarblijkelijk weinig moeite met de achtergrond van zijn nieuwe baas, anders had hij vast zijn beklag wel gedaan. Wat hij  – inmiddels had Jordania zijn aandelen in Vitesse reeds verkocht – niet door de vingers kon zien was het dreigement van Jordania om met een mes zijn knuisten eens te bewerken. Hij deed aangifte en liep enige tijd doodsbang met beveiliging en een ‘panic button’ over straat.

Voor Jordania betekende dit een taakstraf van welgeteld 20 uur die hij, al stoelen en tafels schilderend, doorbracht in een sociale werkplaats in Ermelo, parel van de Veluwe. Toen gebeurde er iets dat niemand zal hebben verwacht: de Georgische miljonair bleek zich uitermate goed te vermaken in zijn nieuwe functie. Ook kon hij het goed met zijn collega’s vinden. Via Twitter hield hij de wereld op de hoogte van zijn positieve ervaringen tussen het onbeschilderde meubilair.

Hoewel Jordania de sociale werkplaats inmiddels verlaten heeft, verwachten we dat hij nog menig uur vrolijk neuriënd met de kwast in de hand zal bezig zijn. Zo kunnen we in ieder geval concluderen dat de miljardair iets geleerd heeft van zijn taakstraf.