Spring naar de content

Staat Oregon waarschijnlijk volgende waar legaal kan worden geblowd

Ooit stond Nederland bekend om zijn vooruitstrevende cannabisbeleid. Maar die dagen zijn voorbij, sinds Uruguay ons voorbijstreefde door marihuana helemaal legaal te maken, en ook in de zo conservatief geachte Verenigde Staten het roken van wiet in sommige staten is toegestaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In Californië, waar het recreatief bezitten van wiet ‘slechts’ gedecriminaliseerd is en legaal voor medisch gebruik, is verkoop en teelt nog strafbaar. In Washington en Colorado mag sinds begin dit jaar echter legaal een joint worden gerookt, zowel op medicinaal als op recreatief gebied. In Colorado is de wet minder streng dan in Washington, waar gebruiker, producent, en verkoper van de cannabis een vergunning nodig hebben.

En binnenkort mag de bevolking van Oregon stemmen over een mogelijke legalisering van cannabis. Opeens is ons door buitenlanders zo geprezen gedoogbeleid ouderwets, achterhaald, en zorgen de enorme tegenstellingen in de wetgeving omtrent coffeeshops voor steeds grotere problemen.

In Amerika kijkt men dus allang niet meer naar ‘ons’ softdrugsbeleid, maar zijn er voorbeelden uit eigen land waarnaar gekeken kan worden. Uiteraard wordt de nieuwe legalisering nauwgezet in de gaten gehouden door zowel voor- als tegenstanders – en de eerste berichten zijn hoopgevend.

Criminaliteit daalt na legalisering
Zo is in de hoofdstad van Colorado, Denver, de criminaliteit met tien procent gedaald sinds de invoering van het nieuwe beleid, en het aantal moorden met meer dan de helft verminderd vergeleken met vorig jaar. Natuurlijk is het vroeg om te zeggen of deze daling volledig toe te schrijven is aan het legaliseren van cannabis, maar studies die uitgevoerd zijn vanaf 1990 naar aanleiding van het legaliseren van medicinale cannabis in elf staten, lijken te correleren met een daling van de criminaliteit.

En er is nog een ander belangrijk aspect. Want de verkoop van wiet levert de staten veel geld op. In maart van dit jaar werd alleen al in Colorado (ruim 5 miljoen inwoners) voor 19 miljoen dollar aan wiet verkocht, wat zo’n 2 miljoen aan taxes opleverde. Men verwacht hier aan het eind van het jaar rond de 30 miljoen uit te komen, die naar gemeenschapsprojecten als de bouw van scholen zal gaan.

De tegenstanders van het liberale beleid wijzen op de potentiële toename van ‘marihuana-gerelateerde gezondheidsklachten’, die volgens de VN vooral hart-en vaatziekten en plotselinge infarcten omvatten. Ook wordt er gewaarschuwd voor het steeds hogere THC-gehalte (de werkzame stof in cannabis) van de wiet – ook een veelgehoord argument in Nederland.

Voor de inwoners van Oregon (dat aan de westkust tussen de staat Washington in het noorden en Californië in het zuiden ligt) is het binnenkort tijd om te stemmen. In het najaar volgt Alaska. Het ziet ernaar uit dat de wetswijziging er gaat komen. Volgens een recente peiling is 57 procent van de inwoners vóór legalisering van cannabis.

Onderwerpen