Spring naar de content

Kent u ze? De tien dodelijkste dictators

Adolf Hitler is verantwoordelijk voor 17 miljoen doden. Maar dat maakt hem nog niet de grootste moordende dictator allertijden, bij lange na niet zelfs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

In Nederland staan we jaarlijks stil bij wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Hitler slachtte miljoenen Joden af omdat hij vond dat Joden “inferieur” waren aan het “Germaanse ras”. Maar Hitler is zeker niet de enige dictator met miljoenen doden op zijn geweten.

Op basis van een top-tien zou Hitler ‘slechts’ op de derde plek staan. Hij moet twee communistische dictators boven zich dulden: de Russische Jozef Stalin, die verantwoordelijk is voor 23 miljoen doden en de Chinese Mao Zedong, de man die 78 miljoen Chinezen de dood injoeg met zijn communistische revoluties die De Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie worden genoemd.

Onderstaande infographic (hier in het groot) geeft een goed beeld van de moordzucht van de dictators die de wereld de afgelopen decennia hebben geterroriseerd. Er staan ook een paar – voor het grote publiek – onbekende dictators bij. Zo is de Belgische Leopold II (1835 – 1909) goed voor een vierde plaats met 15 miljoen doden op zijn naam. Elke druppel bloed staat gelijk aan één miljoen doden in onderstaande afbeelding.

dictator

Er staan wel twee kleine foutjes op dit plaatje volgens deze website: Turkije bestaat pas sinds 1923 en heette daarvoor het Ottomaanse Rijk en de Turkse Ismail Enver Pasha was officieel geen dictator, maar een generaal. Maar dat de Chinese Mao verantwoordelijk is voor meer doden dan alle andere dictators bij elkaar lijdt geen twijfel. Ondertussen mag er in China nog altijd geen kwaad woord gesproken worden over de Rode Keizer en zie je in China overal schilderijen, foto’s en beelden van hem staan. Kritiek op hem en zijn politiek is en blijft uit den boze in China, want de communistische partij heeft nog steeds de touwtjes stevig in handen in het land.

Onderwerpen