Opmerkelijke bezuiniging: Spanjaarden ruilen auto in voor paard en wagen

Jesse Voorn 29 jul 2014 Economie

Er gaan alweer een tijdje voorzichtige geluiden op dat we langzaam uit de crisis aan het komen zijn. Dat is fijn, voor ons. Maar het Spaanse dorpje Monforte del Cid lijkt nog midden in de crisis te zitten. De gemeente zet de vuilniswagen aan de kant en heeft paard en wagen weer ingevoerd.

In tijden van vooruitgang, zet Monforte del Cid weer een paar stappen terug. Een paar flinke stappen. Het dorp dompelt zich met het inzetten van paard en wagen weer onder in middeleeuwse sferen. Net als vroeger laat de gemeente het huisvuil weer ophalen met paard en wagen. Het dorpje in de buurt van Alicante, met 7.000 inwoners, is de eerste gemeente in Spanje die dit doet.

paarddd640

(Foto via Monforte del Cid)

De maatregel is puur vanuit financiële overwegingen genomen. Monforte del Cid bespaart er namelijk een hoop geld mee. Het gebruik van een vuilniswagen met dieselmotor, die tot nu toe gebruikt werd, kost 5.000 tot 7.000 euro per jaar. Aan diesel alleen al. Voor het paard en wagen is de gemeente slechts 900 tot 1.200 euro per jaar kwijt. Dat scheelt toch weer. Nu maar hopen voor het dorp dat het paard gezond blijft, want anders kan het toch nog behoorlijk in de papieren gaan lopen.

Reageer op artikel:
Opmerkelijke bezuiniging: Spanjaarden ruilen auto in voor paard en wagen
Sluiten