Spring naar de content

Waarom u een boks moet doen in plaats van een handdruk

Jongeren doen het vaak, en ook rappers gebruiken hem al jaren: de boks. Het is een groet door met een vuist tegen het gebalde exemplaar van de ander te botsen, bijna letterlijk een boksbeweging maken. Maar de boks blijkt niet alleen populairder te worden, het is ook nog eens veel hygiënischer dan elkaar de hand schudden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De meest prominente gebruiker van de boks oftewel fist-bump is misschien wel de Amerikaanse president Barack Obama. Het ziet er ook wat losser en hipper uit dan de aloude handdruk. Maar Britse onderzoekers zeggen dat het geven van een boks een verstandig idee is. Doordat er een kleiner deel van de hand wordt gebruikt bij zo’n begroeting, worden er veel minder bacteriën overgedragen. Sterker nog, het overdragen van bacteriën via de boks is maar liefst 90 procent minder. Want zelfs als u uw handen heeft gewassen, dan blijven er nog veel bacteriën over die voor gevaarlijke infecties kunnen zorgen.

dave640

(Foto via Aberystwyth University)

“Mensen denken vaak niet na over de gezondheidsrisico’s van een handdruk. Als mensen aangemoedigd kunnen worden om een boks te geven, is er een heel grote kans om de verspreiding van besmettelijke ziekten te verminderen,” aldus de onderzoekers van de Aberystwyth University in Wales. De onderzoekers gebruiken steriele handschoenen met een laagje van de E.coli-bacterie, waarvan mensen bijvoorbeeld een voedselinfectie kunnen oplopen. Met die handschoenen deden ze een aantal begroetingen.

De bevindingen waren dat een gewone handdruk meer ziektekiemen tussen mensen overbrengt en helpt besmettelijke ziekten te verspreiden. De groet met een gebalde vuist is zo hygiënisch vanwege de snelheid en het het kleine contactoppervlak waar de vuisten elkaar raken.

Het is een handig onderzoek voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, waar het wemelt van de bacteriën. “Bij een griepepidemie of in een ziekenhuis waar antibiotica-resistente bacteriën voorkomen, is een boks misschien iets om over na te denken,” zegt Dave Whitworth. “We zien de boks dan ook als een gratis en meer hygiënisch alternatief voor de handdruk.”

Mocht u niet zo gecharmeerd zijn van de boks, dan is de high-five een goed alternatief, want daarmee wordt het aantal bacteriën dat wordt overgebracht met de helft teruggebracht. Zal de handdruk, die al sinds de tweede eeuw voor Christus bestaat, uit het dagelijks leven verdwijnen?