Spring naar de content

Had kogelvrij vest Frans Ferdinand dodelijke aanslag kunnen voorkomen?

Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog in al zijn gruwelijkheid losbarstte. Vier jaar lang stonden legers lijnrecht, vaak op slechts enkele meters afstand tegenover elkaar in een uitzichtloze loopgravenoorlog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De startschoten voor dit zwarte hoofdstuk uit de recente geschiedenis klonken in Sarajevo, destijds de hoofdstad van de Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina. Op 28 juni 1914 stond de jonge Gavrilo Princip tegenover aartshertog Frans Ferdinand van de dubbelmonarchie. Drie schoten waren genoeg om zowel zijn leven, als dat van zijn vrouw Sophie te beëindigen.

De moord op de aartshertog zette een onomkeerbare keten van gebeurtenissen in gang, en een maand later stond Europa in brand. Hoewel het naïef is om te zeggen dat zonder de moordaanslag van Princip er geen oorlog was gekomen (de Europese grootmachten waren op oorlogspad), is het wel een interessante gedachte om na te gaan of deze gebeurtenis voorkomen had kunnen worden.

Naar nu blijkt had dit misschien het geval kunnen zijn. Frans Ferdinand had namelijk een (voor die tijd) high-tech kogelvrij vest in zijn bezit, gemaakt van zijden. Hij vergat hem echter te dragen op de dag van zijn dood, zelfs na herhaaldelijke waarschuwingen van het Oostenrijk-Hongaarse hof.

Een replica van het kogelvrij vest van Franz Ferdinand Via The Guardian
Een replica van het kogelvrij vest van Frans Ferdinand                                                                                                                                                              Via The Guardian

The Royal Armouries in Engeland hebben exacte replica’s van het vest in bezit, en er zijn onlangs tests uitgevoerd met eenzelfde vuurwapen als dat van Princip. Uit die tests blijkt dat het zijden vest inderdaad een kogel van hetzelfde wapen, kaliber en van dezelfde afstand had kunnen stoppen.

Het idee van het zijden vest is zeker interessant, maar de wetenschappers die de tests uitvoerden zien echter iets over het hoofd. Aartshertog Frans Ferdinand werd door de knullige schutter namelijk in zijn hals en in zijn been geraakt.