Spring naar de content

Onderzoek: dagelijks vijf minuten rennen verlengt levensduur drastisch

Goed nieuws voor mensen die weinig tijd hebben om te bewegen of sport gewoon vreselijk vinden: vijf tot tien minuutjes per dag hardlopen blijkt al voldoende om uw leven jaren te verlengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

In een Amerikaans onderzoek werden meer dan 55.000 volwassenen ondervraagd over hun sport- en leefgewoonten. Toen 15 jaar later het deel van de groep dat in de tussentijd was komen te overlijden (3.413 personen) werd bestudeerd, kwamen de wetenschappers tot een interessante conclusie: personen die regelmatig rennen, hoe kort en langzaam ook, hebben een veel kleinere kans om in dezelfde tijd te overlijden.

Het onderzoek wijst uit dat mensen die zo’n 5 tot 10 minuten per dag in een laag tempo joggen ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen genieten als mannen en vrouwen die veel, hard en lang rennen. En die voordelen zijn niet mis, zo hadden alle renners zo’n 30% minder kans om te overlijden in de 15 jaar die volgden dan niet-renners en 45% minder kans om door hart- en vaatziekten getroffen te worden. Ongeacht de duur en snelheid waarmee de hardlopers zich voortbewegen verlengen ze hun leven met gemiddeld drie jaar, volgens het onderzoek.

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen mensen met een druk leven motiveert om toch te sporten, want praktisch iedereen kan in zijn agenda een gaatje van vijf minuten vinden, zeker wanneer de voordelen zo enorm groot blijken te zijn. Hoewel de onderzoekers specifiek hebben gekeken naar de positieve invloed van hardlopen op de gezondheid, zullen andere fysieke sporten een vergelijkbaar effect hebben.

Stop dus vooral niet met voetballen, tennissen of om het even welke sport om in plaats daarvan de hardloopschoenen aan te binden, maar aarzel ook niet een drafje in te zetten om de trein toch nog te halen. Want luttele minuten inspanning kunnen u jaren winst opleveren.

Onderwerpen