Spring naar de content

Oproep miljardair Bill Gates aan Nederland lijkt aan dovemansoren gericht

Bill Gates bezit als oprichter van Microsoft miljarden euro’s, maar de Amerikaan is nog maar weinig bezig met computers. Hij reist met zijn stichtingen de wereld over, geeft zijn geld weg aan goede doelen en wil dat anderen zijn voorbeeld volgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

EenVandaag strikte de miljardair voor een interview dat woensdagavond werd uitgezonden. Wie had gehoopt dat Gates zou vertellen over hoe hij zijn vermogen bij elkaar verdiende, of misschien de laatste plannen van Microsoft zou onthullen, komt van een koude kermis thuis. Tegenwoordig vertelt Gates dat mensen hun geld juist wég moeten geven.

“Het is goed dat het economisch weer beter gaat met Nederland en een aantal andere landen. Dan kunnen we nu weer geld besteden aan de allerarmsten, die daardoor uiteindelijk zelfvoorzienend kunnen worden. Ik hoop dat Nederland meer geld beschikbaar stelt hiervoor. Zo ongeveer 90 procent van het geld voor medicijnen tegen HIV, vaccins en bestedingen voor een betere gezondheidszorg komen van regeringen. Als de regeringen niets meer doen zijn er vele levens verloren”, zo vertelt Gates.

sitestat

Van de suggestie dat de bijdrages aan goede doelen van Gates er voor zorgen dat regeringen minder hoeven te doen, werd de Amerikaan niet vrolijk. “Mijn geld is niet bedoeld om begrotingen van de rijkste landen te helpen. Het moet niet zo zijn dat ik met mijn geld de budgettaire problemen van rijke landen aan het oplossen ben in plaats van dat ik armen help. Dat is niet de bedoeling.”

De oproep van Gates aan de Nederlandse regering om meer bij te dragen aan ontwikkelingssamenwerking druist in tegen de gedachtes van het kabinet, die juist flink bezuinigen op deze uitgaven. Uit de uitspraken van VVD-kamerlid Ingrid de Caluwé vlak na de uitzending valt in ieder geval af te leiden dat haar partij behoorlijk anders denkt over de economische groei die er volgens Gates weer is. Ook wijst ze er op dat Nederland in vergelijking met andere landen nog steeds heel veel geld uitgeeft aan de samenwerkingen met arme landen, terwijl Gates eigen land Amerika relatief gezien nog geen derde uitgeeft van het Nederlandse percentage. 

Het gegeven dat Gates een interview gaf aan een Nederlands medium leidde zodoende tot veel consternatie en verbazing, maar de inhoud was voor veel kijkers minder spannend dan van tevoren gehoopt. De oproep van Gates aan de Nederlandse regering lijkt vooralsnog aan dovemansoren gericht.

Onderwerpen