Spring naar de content

‘Het loombandje van uw dochtertje, neefje of buurmeisje verwoest ons milieu’

Ga als de wiedeweerga naar de kamers van uw kinderen. Pak daar het plastic koffertje gevuld met gekleurde elastiekjes dat waarschijnlijk nog open op de vloer ligt. Verzamel alle elastiekjes die u daar ziet, en vergeet niet tussen het matras en het bedonderstel te kijken voordat u de kamer verlaat. Controleer de rugzakjes van uw kinderen, en inspecteer de woonkamer. Deponeer de totale vangst vervolgens in de afvalbak, die u alvast langs de weg zet zodat u er zeker van bent dat de o zo populaire loombandjes hun weg het huis in niet meer vinden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Althans, dat is wat milieuorganisatie WasteConnect van ons vraagt. De loomelastiekjes waar kinderen wereldwijd armbanden van maken, zijn een groeiend probleem met een potentieel verwoestend effect, aldus WasteConnect. De club spreekt van een tikkende tijdbom  voor het milieu.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Rainbow Loom werd in 2010 bedacht door de Amerikaan Cheong Choon Ng. Een simpel concept, vergelijkbaar met de scoobidoo van de vorige generatie, en het punniken van de generatie dáárvoor. Een plastic laddertje waar je siliconen-elastiekjes tussen spant, om ze vervolgens te verweven tot armband. Voor dertig euro heb je tienduizend elastiekjes. Genoeg om armbanden van te maken voor de hele buurt.

Dit jaar werd de Rainbow Loom in de Verenigde Staten uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar, en een rage was geboren. Naast sieraden werden er complete jurken geloond, instructiefilmpjes worden vaker bekeken dan de gemiddelde muziekclip en praktisch elk land heeft inmiddels een eigen loom-website.

kate
Zelfs Kate Middleton werd gespot met een exemplaar. Bron: The Daily Mail

Maar, en Pauline Bijster waarschuwde ons al in haar column begin juni, aan elke rage komt een eind. En wat gebeurt er dan met die miljoenen bandjes op onze aardbol? Het materiaal is slecht afbreekbaar in de natuur, zodat het volgens WasteConnect een gevaar vorm voor de katten en honden op straat en de vogels langs de zee.

Een andere milieuorganisatie roept op tot een verbod tot er een milieuvriendelijke methode is gevonden om de loombandjes te maken.

Tot die tijd: terug naar het good old punniken!

Onderwerpen