Spring naar de content

Nieuw kunstproject: Damien Hirst bouwt zijn eigen stad

Het plan van kunstenaar Damien Hirst om een woonwijk te bouwen nabij het Britse Ilfracombe is goedgekeurd door de raadsleden van het dorp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Als alles goed gaat zullen er binnen tien à vijftien jaar onder meer een ziekenhuis, kantoren, scholen, winkels en zo'n 750 woonhuizen verrijzen aan de rand van Ilfracombe. Het project, dat de naam The Southern Extension draagt, zal enkele miljoenen ponden gaan kosten.

Hirst kiest niets voor niets voor dit dorp: hij woont er zelf namelijk ook en bezit al ongeveer de helft van de 76 hectare waar 'zijn eigen stad' moet komen te liggen. De wijk is door Hirst zelf ontworpen en rekent af met 'anonieme, levenloze gebouwen.' In plaats daarvan staan er 'enkel huizen waarin iedereen wel zou willen wonen, en die ook nog eens betaalbaar zijn.'

In het dorp zelf wordt wisselend gereageerd op de plannen van de wereldberoemde Hirst. Sommige inwoners zien het als de ultieme kans om jonge gezinnen naar de snel vergrijzende streek te trekken, anderen zien op tegen de onrust die de bouw geeft en waarschuwen voor de 'Damien domination.' Momenteel bekijken stadsontwikkelaars op welk moment met de bouw van de nieuwe woonwijk begonnen kan worden.

hirstonsea
The Southern Extension

Onderwerpen