Spring naar de content

Ayaan Hirsi Ali: Netanyahu moet Nobelprijs voor de Vrede krijgen

Op dit moment is er een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël, maar de strijd tussen de partijen is weer flink opgelaaid. Terwijl niet alleen Hamas zegt dat Israël zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden, zegt Ayaan Hirsi Ali zo ongeveer het tegenovergestelde. Het oud-Tweede Kamerlid vindt dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Nobelprijs voor de Vrede verdient.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Ayaan Hirsi Ali is inmiddels Amerikaanse en werkt voor een neoconservatieve denktank in de VS. Ze vindt dat Netanyahu de Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen voor zijn aanpak van Hamas. Dat zegt ze in een interview met de Israëlische krant Israel Hayom. “Ik bewonder Benjamin Netanayhu echt. Omdat hij onder zoveel druk staat, en toch doet hij wat het beste is voor de mensen van Israël, hij doet zijn plicht. Ik denk echt dat hij de Nobelprijs voor Vrede moet krijgen. In een eerlijke wereld zou hij die krijgen,” aldus Hirsi Ali.

ayaan640

(Foto via The Aspen Institute)

Volgens Hirsi Ali wil Hamas Israël compleet vernietigen en valt er niet met de Palestijnse groepering te onderhandelen. Israël investeert volgens haar namelijk alles in het leven en Hamas alles in de dood. Netanyahu ligt internationaal onder vuur, vanwege het Israëlische geweld in de Gazastrook. Aan Palestijnse kant zijn al meer dan 1800 mensen omgekomen bij het conflict.

Volgens Hirsi Ali is het conflict tussen Hamas en Israël een ‘miniversie’ van het conflict tussen het vrije Westen en het islamitisch extremisme. “In hun utopie is geen plaats voor Israël. Netanyahu heeft gelijk dat hij niet met hen wil onderhandelen voor ze Israël erkennen. Onderhandelen zonder die erkenning is nutteloos,” aldus Hirsi Ali.