Spring naar de content

Hoe de VS de strijd tegen ISIS bewust tegenwerken

De Peshmerga, de strijdkrachten van de Koerdische autonome regio in het noorden van Irak, lijken bij uitstek geschikt om de veroveringen van ISIS in het noorden van het land een halt toe te roepen. Het leger, dat de reputatie heeft goed georganiseerd en getraind te zijn, is anders dan het Iraakse nationale leger niet onder de voet gelopen in de afgelopen maanden. Maar de VS blijven de regering in Bagdad steunen, en die heeft weinig op met de Koerden in het noorden. Ook nu de ze de VS om hulp vragen – dorpen, olievelden en ’s werelds grootste dam werden dit weekend op de Koerden veroverd – lijkt hulp uit te blijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerben Vlasveld

De VS hebben namelijk nog altijd een verenigd Irak voor ogen dat centraal vanuit Bagdad wordt bestuurd. Een onafhankelijke staat voor de Koerden, die hun territorium met 40% hebben uitgebreid gedurende de gevechten tussen ISIS en het nationale leger, past niet in dat plaatje en zint de Irakezen ook allerminst. Ze vrezen dat de Koerden, die nu nog een autonome regio binnen Irak vormen, zich compleet los zullen maken van Irak als ze te sterk worden. Daarom doen ze hun best de economische en militaire groei van de Koerden te in te perken.

Zo probeerde het land vorige week nog een tanker met Koerdische olie in beslag te nemen voor de kust met Texas nadat de falende Irakese overheid zijn beklag deed over het feit dat de Koerden geen toestemming aan Bagdad zouden hebben gevraagd voor de export. De vraag is nu of andere landen een voorbeeld aan de VS zullen nemen en de Koerdische olie ook zullen weren, wat verdere economische moeilijkheden zal veroorzaken voor de regio in Noord-Irak.

Daarnaast doen de VS ook hun best de aankoop van zwaarder wapentuig voor de Peshmerga tegen te gaan via diplomatieke weg. Een direct verzoek van een Koerdische delegatie die vorige week afreisde naar de VS om materiaal als tanks en artillerie te ontvangen wordt hoogstwaarschijnlijk afgewezen.

Terwijl de VS dus hun best doen om de Koerden onder de duim te houden door ze geld en wapentuig te onthouden, heeft ISIS apart genoeg een groot arsenaal aan zware wapens van Amerikaanse makelij, buitgemaakt op het nationale leger van Irak. Er dreigt zich daardoor nu een ongelijke strijd te ontspinnen tussen het zwaarbewapende ISIS en de Peshmerga, die relatief licht bewapend zijn en economisch worden afgeknepen door de VS.

Hoewel iedere westerse inmenging in buitenlandse conflicten met de nodige argwaan moet worden bekeken na eerdere fiasco’s in Afghanistan en Irak, lijkt de VS er goed aan te doen de pro-westerse Koerden op zijn minst als een volwaardige bondgenoot te behandelen en de genoemde handelsbeperkingen op te heffen. De Koerden zijn de enigen die in het noorden weerstand kunnen bieden aan ISIS, en hoewel het kiezen tussen twee kwaden is, helpen de VS op dit moment ISIS alleen maar verder in het zadel.

Onderwerpen