Spring naar de content

59 ontdekkingen bij lezing van de VI Seizoengids 2014/15

1. Het merendeel van de prominente voetbaljournalisten voorspelt dat Ajax dit jaar geen kampioen wordt. Dat deden ze de afgelopen vier jaar ook. Toen werd Ajax kampioen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

2. Als Lucas Andersen van Ajax zijn haar afscheert, is hij vermoedelijk twee keer zo snel als nu.

3. Ook dit jaar zijn er weer talloze spelers vertrokken naar het onheilspellende ‘Nog niet bekend’. Is er voor die mensen wel opvang geregeld, een praatsessie of desnoods wat vrijwilligerswerk bij de plaatselijke groenvoorziening?

4. Het kapsel van ADO-verdediger Richelo Fecunda doet het beste vermoeden voor zijn seizoen.

5. Opvallend dat Cambuur anno 2014 nog een Mac-Intosh binnenhaalt.

6. Over kapsels gesproken: de met een flinke klodder gel opzij gekamde lok komt op 1 binnen in de Voetballerskapsels Top-40.

7. Fijn voor PSV dat Timothy Derijck weer terug is.

8. Rutger Worm speelt weer in Nederland, na een jaar in Thailand te hebben gespeeld. Ik ben zo vreselijk benieuwd hoe Rutger Worm het in Thailand heeft gehad. We lezen het vast binnenkort in VI, onder de kop ‘Het leek de hemel, maar het was de hel’.

9. De uiterlijke overeenkomst tussen Gianni Zuiverloon en Mitchell Schet (beiden ADO) is zo treffend dat ik vrees dat de ADO-administratie al een tijdje twee salarissen naar dezelfde persoon overmaakt.

10. De trainer van FC Emmen is Joop Gall. Sinds dit seizoen speelt ook Jeremy Hall voor die club. Zou het…?

11. De lijst clubs waar Daniël de Ridder onder contract heeft gestaan – ‘gespeeld’ is meteen weer zo’n groot woord – wordt elk half jaar weer een beetje meer eclectisch.

12. Branco van den Boomen speelt dit seizoen voor FC Eindhoven. Wat bezielt een mens om exact een jaar na de vrije trap van Branco zijn zoon naar zo’n Braziliaanse kaffer te vernoemen?

13. Dan toch liever Rai Vloet, zoon van Wiljan. Mooie voetballer bij Paris Saint-Germain, die Rai. Al was die andere man op het Parijse middenveld misschien nog wel beter. Maar goed, Jay-Jay-Okocha Vloet, dat klinkt natuurlijk voor geen meter.

14. Cees Toet en Ricardo Kip blijven onafscheidelijk; ook dit jaar spelen ze voor Almere City FC.

15. De zoon van Peter Bosz is niet kaal en hij heeft ook geen designerbril. Is hier eigenlijk wel sprake van de zoon van Peter Bosz?!

16. Het hoofd van Matthew Steenvoorden (Feyenoord) lijkt wat te zijn opgerekt. Gek, maar wel handig bij het koppen.

17. Quizvraagje: waar komt de Go Ahead-speler Ruben Lucas vandaan? A. Bogota, B. Buenos Aires, C. Valencia, D. Tubbergen?

18. De enige Pele van de Eredivisie speelt bij Heerenveen.

19. NAC heeft spelers van AC Milan en Benfica aangetrokken. Helaas niet de goeie spelers.

20. Hoe komt PEC Zwolle plots aan drie Griekse spitsen? Is er soms een Zwolse restauranthouder met goede genen?

21. Wie drie keer de naam ‘William Troost-Ekong’ snel achter elkaar uitspreekt, verandert in een stoere verdediger van FC Dordrecht. Kijk daar dus mee uit.

22. Bilal Ould-Chikh van FC Twente is geboren op 28 juli 1997. Ik dacht even dat ik de Seizoengids van het seizoen 2017-18 te pakken had.

23. Prima naam = Fries Deschilder.

24. Je hebt natuurlijk Paris Hilton. Maar wist u dat er ook iemand bestaat die Torino Hunte heet? Hij speelt bij FC Eindhoven.

25. En dan is er ook nog Zeus de la Paz van Jong PSV. In Brabant is ze niet snel iets te dol.

26. Tobias Sana speelt nog altijd bij Ajax. Einde nieuwsbericht.

27. MVV heeft momenteel veertien selectiespelers. Ik verheug mij het meest op Sven Braken.

28. De prijs voor de dikste buik op een elftal foto gaat dit jaar naar Siep Lijzenga, materiaalverzorger bij Cambuur Leeuwarden.

29. Weinig achternaampalindromen dit jaar in het Nederlands betaalde voetbal. Je hebt Funso Ojo, en dat was het dan wel weer.

30. Kennelijk speelt Mateusz Klich niet langer in de Eredivisie. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik vind dat verdomd jammer.

31. Bij RKC Waalwijk zijn 27 spelers vertrokken. Acht spelers zijn niet vertrokken, dat is dan wel weer positief.

32. Als je de selectiefoto van Roda JC bestudeert, dan lijkt assistent-trainer Regilio Vrede de enige te zijn die de weg naar het krachthonk heeft weten te vinden.

33. Finn Stokkers (Sparta) ziet eruit als iemand die alleen maar Finn Stokkers kan heten.

34. Met Puck Postma (Go Ahead Eagles) speelt er voor het eerst een speeltuig uit een andere sport in de Eredivisie. (AANVULLING: in dit onderzoek heb ik mij blindgestaard op voornamen. Lezer Rene Waning merkte terecht op dat Leon de Kogel en Wiljan Pluim hiermee ernstig tekort werden gedaan. Waarvan akte).

35. Het alfabet heeft de fotootjes van Lex Immers en Rick Karsdorp naast elkaar geplaatst. Zo kun je nog beter zien dat Lex Ricks vader is.

36. Het aantal spelers dat bij Jong FC Twente is vertrokken met een bestemming ‘Nog niet bekend’ doet vermoeden dat we in Enschede een voetbalvariant van de Bermudadriehoek gevonden hebben.

37. De jaarlijkse Volendamse-namen-bij-FC-Volendam-index valt ernstig tegen: 1 Schilder, 1 Tol, 1 Muhren en 1 Veerman. Wel 2 Prijors en 1 Lo Fo Sang, maar daar kom je niet mee in ‘De zomer voorbij’.

38. De Topklasse mag dit jaar niet meer meespelen in de VI Seizoengids. Tot nader order bestaat hij nog wel.

39. Ook dit jaar speelt Jeroen Verhoeven bij FC Utrecht met HealthCity Fitness op zijn immer imposante voorkomen.

40. De prijs voor Beste Baard gaat naar Ferhat Kaya, keeper van Fortuna Sittard.

41. De eerste vernoemde Jari morrelt aan de poorten van het betaald voetbal: hij speelt bij Jong FC Twente en hij heet Jari.

42. Willem II heeft nog geen hoofdsponsor. U kunt bellen met 013-5490500 als u iemand bent of kent die nog een paar ton heeft liggen en daar niet per se aan gehecht bent. Ook voor Roda en Helmond Sport kunt u bellen – maar dan met een ander nummer.

43. De clubtopscorer van Ajax scoorde vorig jaar tien doelpunten.

44. Willie Overtoom zal bij AZ niet aan spelen komen. Vermoedelijk zullen ze hem bij zijn nieuwe club – Real Madrid of zo, of Arsenal – wel op waarde schatten.

45. Nooit eerder las ik de naam Derrick als voornaam, zoals bij Derrick Lucassen van AZ. Harry, hol maar vast den Wagen.

46. De naam ‘Oebele Schokker’ is gespaard gebleven voor de Eredivisie. De speler trouwens ook.

47. Het mooiste tenue is dit jaar van Telstar. Hebben die mensen ook wat.

48. Ik heb er vorig jaar al eens over geschreven, maar de treffende gelijkenis tussen Leonard Nienhuis en Jelle ten Rouwelaar is ook dit seizoen weer, nu ja, treffend.

49. De Eredivisie kent volgend seizoen 1 Ernie, maar nul Berten. Opvallend.

50. En ook dit jaar kijkt Daan Blij weer ronduit knorrig.

51. Darryl Lachman doet zijn naam tenminste eer aan.

52. Er vallen ook dit seizoen weer fijne anachronismen te noteren onder de voetballersnamen: wat dacht u van Carlo de Reuver,

53. Laten wij bidden dat De Graafschap komend seizoen promoveert, zodat Ted van de Pavert komend seizoen weer in de Eredivisie te bewonderen zal zijn.

54. PS Wat mij betreft mag ook FC Oss promoveren, als dat tenminste betekent dat wij iedere week Philip Kooke de naam Jorzolino Folkenstein kunnen laten uitspreken.

55. De raarste baard is die van Kenny van der Weg van NAC. Het is flauw om te zeggen over iemand met zo’n naam, maar er is een stuk weg, Kenny.

56. Sommige zekerheden veranderen nooit. Anderen wel: zo zijn Wout Brama en Sander Boschker weg bij FC Twente en – minstens zo erg – Sjaak Lettinga bij Telstar.

57. Joey van den Berg (van SC Heerenveen) staat met een toupet op de elftalfoto. Vermoedelijk een weddenschap.

58. Ramon Voorn van Fortuna Sittard is officieel misschien de zoon van Coocky, maar ik heb sterk het vermoeden dat Michael Mols hier ook iets mee te maken heeft gehad.

59. Ook de scheidsrechters hebben dit jaar een elftalfoto, duidelijk gemaakt in een paar parkeervakken bij het KNVB-centrum. Danny Makkelie draagt als enige geen horloge. Vindt-ie lekker makkelie.