Spring naar de content

Fotograaf eist auteursrecht op selfie van zwarte kuifmakaak

Een rij witte tanden, een gulle lach, reebruine ogen, en toch een allesbehalve alledaags model. De geportretteerde in kwestie: een zwarte kuifmakaak, een soort die alleen op het Indonesische eiland Sulawesi voorkomt. En selfies maken zit in hun bloed, zo bleek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

De Engelse natuurfotograaf David Slater was drie jaar geleden op het eiland om de perfecte kiek van een kuifmakaak te schieten. Een van de vrouwtjesapen besloot Slater te helpen door hem zijn camera afhandig te maken en honderden selfies te maken. Veelal onscherp of vanuit een onvoordelige hoek genomen, maar een handjevol profielfotowaardige exemplaren, met een grijnzende close-up als kroonjuweel, ging de hele wereld over.

Nu wil de fotograaf een zaak beginnen tegen Wikimedia, het bedrijf achter Wikipedia, zo meldt The Telegraph. Wikimedia voegde de apenselfie onlangs toe aan The Wikimedia Commons, een database met meer dan twintig miljoen rechtenvrije foto’s en video’s.

Aap drukte op knop
Wikimedia stelde na Slaters eerdere verzoeken om de foto uit de database te verwijderen dat hij geen auteursrecht op de foto heeft. Hij was het immers niet die op de knop drukte; dat deed de aap zelf. En omdat dieren niet over auteursrecht beschikken, is de foto rechtenvrij, aldus de Amerikaanse non-profitorganisatie.

Slater vindt dat hij copyright op de foto heeft. De aap drukte misschien wel op de knop, maar hij zette alles klaar. En ondanks de duizenden euro’s kostende reis en apparatuur en de populariteit van de foto, heeft hij er weinig geld aan overgehouden.

Wikimedia heeft nog niet gereageerd op Slaters plan om een rechtszaak te beginnen.