Spring naar de content

Top 5: deze dierenplagen teisteren ons land deze zomer

De zomer is steevast een tijd waarin Nederland wordt geteisterd door dierenplagen. HP/De Tijd zette de top 5 dierenplagen van deze zomer voor u op een rijtje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

1. Halsbandparkieten in Amsterdam
In Amsterdam trekken ze de aanwezigheid van een grote groep halsbandparkieten niet zo goed. De groengele beestjes zien er aandoenlijk uit, maar maken een hels kabaal. Een groep bewoners in de buurt van het Oosterpark heeft daarom aangeklopt bij de dierenbestrijding, maar die weigert voorlopig van een echte plaag te spreken. De gesnavelde herriemakers poepen alles onder en de groep neemt bovendien elk jaar in omvang toe. Ook in Haarlem worden de parkieten steeds vaker gesignaleerd.

2. De pietermannen in Zandvoort
De Telegraaf kopte woensdag op de voorpagina: 'De schrik van Zandvoort slaat toe'. Dat klinkt alsof het strandleven volkomen onmogelijk wordt gemaakt door de aanwezigheid van een moordlustig wezen, zoals een haai of een krokodil, maar dat is niet het geval. Het gaat om een diertje met de onschuldige naam 'pieterman'. Het tien centimeter lange diertje maakte dit jaar met zijn gif al twaalf slachtoffers in Zandvoort. De pieterman is daarmee tevens de nieuwste binnenkomer in de lijst met dierenplagen.

3. Vliegjes in Lelystad
Vliegen vormen iedere zomer een plaag, maar zo erg als het deze zomer in Lelystad is, is niet vaak vertoond. De bewoners zijn inmiddels helemaal gek van de beestjes en kunnen nauwelijks nog over straat, laat staan in de tuin zitten. Het meest vervelende is nog wel dat de gevleugelde insecten vooral 's avonds actief worden, op de momenten dat veel mensen in de tuin zitten. De gemeente zegt niets te kunnen beginnen tegen de vliegen. Met een spuitbus te werk gaan heeft geen zin. "Deze vliegjes kunnen volgens biologen heel plots ontstaan door warmtewisselingen. Ze kunnen dus ook snel weer verdwijnen. Een regenbui of wat koelere lucht en het is voorbij", aldus een woordvoerder tegen Novum.

4. De eikenprocessierups in Drenthe
Wie dacht: 'wat is het deze zomer toch lekker stil rondom de eikenprocessierups' heeft het mis. De gevaarlijke kruipertjes moesten even op gang komen, maar zijn bezig met een enorme opmars in Drenthe. De provincie is volgens Landschapsbeheer Drenthe een walhalla voor de eikenprocessierups, aangezien de provincie vol staat met eiken. Inmiddels zijn er al vele lichamelijke klachten binnengekomen, zoals hevige jeuk, rode bultjes en problemen rondom de luchtwegen, zo meldt RTV Drenthe.

5. Ratten in Hengelo
Minder exotisch dan de parkietenplaag is de rattenplaag in Hengelo. Een overschot aan ratten gebeurt overal wel een keer, maar dit jaar valt de beurt aan Hengelo Overijssel. De ratten zitten een bouwproject in de weg en moeten daarom worden bestreden. De gemeente heeft inmiddels erkend dat er een probleem is, en daarom zijn er nu vijftig rattenvallen gezet om de de knagers te doen verdwijnen. De stad probeert daarnaast de oorzaak van de vele ratten tegen te gaan, Men vermoedt dat het te maken heeft met het te veel voeren van de eenden in de parken.