Spring naar de content

Pijnlijk: Volkert van der Graaf mag gewoon naar Rotterdam

De moordenaar van Pim Fortuyn is een vrij man. Hij mag gewoon naar Rotterdam als hij dat wil. Ook al kan Rotterdam hem niet luchten of zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Rotterdam, de woonplaats van wijlen Fortuyn en de stad waar de politicus begin deze eeuw een stormachtige opkomst maakte, zit met Volkert van der Graaf in haar maag. De rechter heeft geoordeeld dat hij geen enkelband om hoeft en dat hij overal mag komen waar hij wil, dus ook Rotterdam (met de kanttekening dat het OM in beroep is gegaan tegen deze uitspraak).

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Collegepartij Leefbaar Rotterdam zag dat niet zitten en wilde dat het college van burgemeester en wethouders zou uitzoeken of er mogelijkheden zijn om Van der Graaf alsnog te weren uit de havenstad. Zonder succes. Er is geen enkele juridische grond om te voorkomen dat de moordenaar van Fortuyn naar Rotterdam trekt als hij daar zin in heeft, zo laat de gemeente weten.

Het enige wat het Rotterdamse college kan doen is Van der Graaf oproepen niet naar de stad te komen, ook al heeft hij daar juridisch gewoon het recht toe, net zoals iedere andere Nederlander:

Geen Diergaarde Blijdorp dus voor Van der Graaf als het aan de gemeente ligt. Nou ja, behalve als hij de twijfelachtige oproep van de gemeente naast zich neerlegt. Wat je ook van Van der Graaf vindt, het is ergens wel een tikje vreemd dat burgemeester Ahmed Aboutaleb hem oproept niet naar Rotterdam te komen.

Van der Graaf heeft zijn straf uitgezeten, hoe laag die straf ook is voor een politieke moord. Aan de andere kant: het zou hem sieren als hij de gevoelens van Rotterdammers respecteert en zijn gezicht niet laat zien in de stad. Maar ja, sinds wanneer maalt een moordenaar – die geen berouw toont voor wat hij in 2002 heeft gedaan – om de gevoelens van anderen?