Spring naar de content

Uit het archief: hoe The Rolling Stones precies vijftig jaar geleden het Kürhaus afbraken

Een concert van Lady Gaga in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum. Of de hardstyle stage van dancefestival Defqon.1 in de tuin van Paleis Het Loo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Dit is zo ongeveer de moderne equivalent van het concert dat The Rolling Stones in 1964 gaven in het Kürhaus in Scheveningen, vandaag precies vijftig jaar geleden. Het gold als het eerste concert van de Stones in Nederland, en staat te boek als een van de meest roemruchtige concerten van de vorige eeuw. Mick Jagger en Keith Richards weten het nog steeds: springende fans die met stoelen gooiden, het podium opklommen, en heren van de beveiliging die ze terug de menigte in jonasten. (En spreekstalmeester Jos Brink die volgens de verhalen in de coulissen stond te huilen.)

‘Jonge heethoofden maken enorme rel in de Kurzaal’ kopte de ochtendkrant de volgende ochtend. Er op terugkijkend is het misschien wel het begin van de rebelse sixties in Nederland, concludeerde het televisieprogramma Andere Tijden in 2011. In die documentaire werd het Stones-concert nog eens dunnetjes geëvalueerd, met een lang vergeten interview dat Karla Wildschut hield met de Stones en geluidsopnames die de gemeente Rotterdam jaren later terugvonden.

Mocht u het concert vergeten zijn of zich onder de later gearresteerde fans hebben bevonden, wij nemen u mee naar 8 augustus 1964.