Spring naar de content

Weekblad HP/De Tijd: vriend en vijand over Sylvia Witteman

In ons digitale weekblad vindt u de beste website-artikelen van de afgelopen week én een groot artikel uit ons papieren magazine. Deze week is dat het profiel dat Lisa Bouyeure in het Zomernummer van vorig jaar schreef over columniste Sylvia Witteman. Wat zeggen vriend en vijand over haar?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Verder beschouwt Maarten van Rossem de Eredivisie voor, schreven we een In Memoriam voor de deze week overleden illustrator Sieb Posthuma en een verhaal over de milieuschade die de populaire loombandjes veroorzaken. Dat en meer in een fraai vormgegeven en interactieve pdf, die u ook op de tablet kunt lezen. Het weekbladgevoel voor het weekend! Hieronder enkele highlights.


Castpresentatie bioscoopfilm SoofHuishoudfurie
Deze week in het digitale weekblad: een uitgebreid profiel van Sylvia Witteman. In haar columns voor de Volkskrant en LINDA. neemt ze haar liederlijke leven op de hak. De avonturen met kat, kinderen en huisgenoot P. zijn zo populair dat ze bewerkt zijn voor theater en film. Maar is ze een begenadigd fijnschrijver of een grofgebekt onmens? Vriend en vijand vertellen.

Sieb Posthuma (1960 – 2014)AMSTERDAM - Tekenaar Sieb Posthuma neemt woensdag het Gouden Penseel 2009 in ontvangst. De prijs werd uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam. De Penseeljury vond 'Boven in een groene linde zat een moddervette haan' het mooist geillustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. ANP OLAF KRAAK
Afgelopen week overleed in zijn woonplaats Amsterdam illustrator Sieb Posthuma. Hij werd 54 jaar oud. Posthuma begon zijn carrière in 1991 bij HP/De Tijd toen hij werd binnengehaald om de column van Theo van Gogh te illustreren. Collega’s uit die tijd halen in de digitale weekeditie herinneringen aan hem op. “Toen hij zijn portfolio liet zien, was ik in eerste instantie een beetje huiverig. Die krullerige, schattige tekenstijl paste totaal niet bij de vileine stukken van Van Gogh. Maar ik had het mis. Juist doordat zijn tekeningen zo lief waren, hieven ze de valsheid van Theo een beetje op. Zo vulden die twee elkaar perfect aan.”

loom-bandLoombandjes
Het maken van loombandjes (u weet wel, die gekleurde armbandjes die gemaakt zijn van kleine elastiekjes) is razend populair onder kinderen. Maar die elastiekjes zijn minder onschuldig dan gedacht. Milieuorganisatie WasteConnect noemt het zelfs ‘een tikkende tijdbom voor ons milieu’ en roept ouders van over de hele wereld op geen loomelastiekjes meer te kopen. In de weekeditie leest u meer over dit probleem.

Maarten van Rossem beschouwt de EredivisieOudejaarsconference Maarten van Rossem
Frank Heinen vroeg zich af hoe de altijd relativerende historicus Maarten van Rossem de Eredivisie zou beschouwen. Het resulteerde in een fraai stukje proza: “Maar goed: de Eredivisie. Sowieso natuurlijk al een naam van niks, die doet vermoeden dat het een erezaak zou zijn om erin te spelen. Voor zover ik afdoende ben ingelicht, is de Eredivisie het brildragende kneusje onder de internationale voetbalcompetities, een volstrekt irrelevant en oninteressant trosje verenigingen die elkaar ieder weekend weer naar het leven staan in een competitieverband dat ervoor zorgt dat er om het weekend een kudde mammoeten door mijn tuin raast omdat ze zo snel mogelijk in het stadion willen zijn.”

Online magazine week 32 cover