Spring naar de content

Zit AIVD te slapen? België verzoekt arrestatie Nederlandse jihadisten

Hallo AIVD, blijven we wel een beetje opletten? Er lopen levensgevaarlijke jihadisten rond in Nederland. Vraag het maar aan onze zuiderburen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Afgelopen woensdagavond zijn twee Nederlands-Turkse jihadisten uit Den Haag opgepakt. Ook is de politie verschillende huizen binnengevallen in de Haagse wijken Stationsbuurt en Moerwijk. En dat allemaal op aanraden van België, want daar hebben ze uitgebreid onderzoek gedaan naar een (staats)gevaarlijke jihadistengroep.

De jihadistengroep is niet zomaar een groepje vrienden met dezelfde ideeën over de islam die eens in de zoveel tijd mierzoete thee drinken, nee, het is een jihadistengroep met vuurwapens, kogelwerende vesten en jihadistische propaganda. De wapens en vesten zijn gevonden in Brussel. In Den Haag werd ‘enkel’ propaganda gevonden op wat het Openbaar Ministerie gegevensdragers noemt. Computers, usb-sticks en meer van dat soort werk dus.

Terrorisme
Volgens De Telegraaf zijn de twee inwoners van Den Haag gisteren voorgeleid voor de onderzoeksrechter in het Belgische Dendermonde. Wat hun namen zijn en wat hun achtergrond is, weten we verder niet omdat het OM er verder het zwijgen toe doet, maar de Hagenaars worden verdacht van drie dingen: deelname aan een terreurgroep, inbreuk op de wapenwetgeving in terroristische context en financiering van terrorisme.

Dat is nogal wat. Den Haag, de stad van vrede en recht en de stad van pro-ISIS-demonstraties, huisvest dus jihadistische terroristen. Wie had dat gedacht? Het nieuws brengt ook een paar vragen met zich mee, omdat het lijkt alsof België het voortouw heeft genomen en niet Nederland. Wist de AIVD van de Haagse jihadisten? Zo ja, welke rol heeft de AIVD gespeeld in het onderzoek naar de jihadisten? En zo nee, wat zegt dat over de AIVD?