Spring naar de content

Zien: deze Spaanse, in neonkleuren geverfde lonkduiven

‘Una paloma blanca’ zong Johannes Bouwens, beter bekend als George Baker, bijna veertig jaar geleden. “I’m just a bird in the sky.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Voor de paloma’s uit de Spaanse provincies Valencia en Murcia, in Nederland ‘ratten van de lucht’ of ook wel ‘duiven’ genoemd, gaat die smetteloos witte anonimiteit aan het firmament niet op.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Doorgaans gaat het er in de duivensport om welke duif het snelst is tijdens een wedstrijdvlucht, maar in het oosten van Spanje kennen ze een geheel eigen tak. Lokale colombofielen schilderen hun duiven met de hand in een persoonlijk palet aan neonkleuren. Waarom? Om indruk te maken op de vrouwtjes natuurlijk. Het doel van deze amoureuze tak van de duivensport is om duivinnetjes het hof te maken. De doffer die het langst in het gezelschap van een vrouwtje weet te blijven wint, met eeuwige roem voor de eigenaar als gevolg.

De Spaanse fotograaf Ricardo Cases raakte gefascineerd door het fenomeen en wijdde de fotoserie Paloma al Aire aan de kleurrijke duiven en hun geestdriftige eigenaren.

duif1 duif2 duif3 duif4 duif5 duif6 duif7 duif8 duif9 duif10

Foto’s via The Guardian.

Onderwerpen