Zien: deze Spaanse, in neonkleuren geverfde lonkduiven

Lisa Bouyeure 9 aug 2014 Cultuur

‘Una paloma blanca’ zong Johannes Bouwens, beter bekend als George Baker, bijna veertig jaar geleden. “I’m just a bird in the sky.”

Voor de paloma’s uit de Spaanse provincies Valencia en Murcia, in Nederland ‘ratten van de lucht’ of ook wel ‘duiven’ genoemd, gaat die smetteloos witte anonimiteit aan het firmament niet op.

Doorgaans gaat het er in de duivensport om welke duif het snelst is tijdens een wedstrijdvlucht, maar in het oosten van Spanje kennen ze een geheel eigen tak. Lokale colombofielen schilderen hun duiven met de hand in een persoonlijk palet aan neonkleuren. Waarom? Om indruk te maken op de vrouwtjes natuurlijk. Het doel van deze amoureuze tak van de duivensport is om duivinnetjes het hof te maken. De doffer die het langst in het gezelschap van een vrouwtje weet te blijven wint, met eeuwige roem voor de eigenaar als gevolg.

De Spaanse fotograaf Ricardo Cases raakte gefascineerd door het fenomeen en wijdde de fotoserie Paloma al Aire aan de kleurrijke duiven en hun geestdriftige eigenaren.

duif1 duif2 duif3 duif4 duif5 duif6 duif7 duif8 duif9 duif10

Foto’s via The Guardian.

Reageer op artikel:
Zien: deze Spaanse, in neonkleuren geverfde lonkduiven
Sluiten