Spring naar de content

Hoe VICE op de koffie gaat bij ISIS

One man’s terrorist is another man’s freedom fighter, schreef Brits auteur Gerald Seymour ooit in zijn thriller Harry’s Game, waarin een Brits minister wordt vermoord door de IRA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Deze nuchtere wijsheid is niet altijd even makkelijk toepasbaar in oorlogstijd, helemaal niet als het bloed bij wijze van spreken over je stoep stroomt. Maar het is zeker geen overbodigheid, want ook de vijand heeft een verhaal. En wanneer propaganda dan de kop opsteekt omdat de politiek, het bedrijfsleven en in een aantal gevallen ook de journalistiek handelen uit partijdigheid – waar kun je dan aan een portie objectieve informatie komen?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat terrorisme geen universele definitie kent en hostiliteit relatief is, dat weet Amerikaanse mediabedrijf VICE als geen ander. Vorige maand nog schoten ze een documentaire in Oost-Oekraïne, over de schouders van de pro-Russische separatisten die daar vechten. En in het verleden kregen ook de Talibaan een bezoek.

Deze week zette VICE een documentaire online over de nieuwste vijand van hun regering: ISIS, de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Inmiddels noemen zij zichzelf IS, de Islamitische Staat, omdat ze deze hebben uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. “We rijzen de vlag van Allah in het Witte Huis,” is de boodschap.

Drie weken bracht verslaggever Medyan Dairieh door met strijders van ISIS aan het front in het Syrische Raqqa. Prijswinnend journalist Diarieh is vooralsnog de enige westerse journalist die dit deed, en VICE het eerste medium.

Een prachtig stukje moderne oorlogsjournalistiek, waarbij het goedkope en snelle internet dient als toegankelijke drager. Hopelijk zet VICE deze Op de koffie bij-rubriek nog lang door.

Spread of the Caliphate: The Islamic State is het eerste deel in een vijfluik over de strijd die ISIS vecht. Ziet u ook de vijfdelige serie die VICE schoot aan de andere kant van de linie, bij de soldaten van Irak.