Hoe VICE op de koffie gaat bij ISIS

Kevin van Vliet 9 aug 2014 Media

One man’s terrorist is another man’s freedom fighter, schreef Brits auteur Gerald Seymour ooit in zijn thriller Harry’s Game, waarin een Brits minister wordt vermoord door de IRA.

Deze nuchtere wijsheid is niet altijd even makkelijk toepasbaar in oorlogstijd, helemaal niet als het bloed bij wijze van spreken over je stoep stroomt. Maar het is zeker geen overbodigheid, want ook de vijand heeft een verhaal. En wanneer propaganda dan de kop opsteekt omdat de politiek, het bedrijfsleven en in een aantal gevallen ook de journalistiek handelen uit partijdigheid – waar kun je dan aan een portie objectieve informatie komen?

Dat terrorisme geen universele definitie kent en hostiliteit relatief is, dat weet Amerikaanse mediabedrijf VICE als geen ander. Vorige maand nog schoten ze een documentaire in Oost-Oekraïne, over de schouders van de pro-Russische separatisten die daar vechten. En in het verleden kregen ook de Talibaan een bezoek.

Deze week zette VICE een documentaire online over de nieuwste vijand van hun regering: ISIS, de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Inmiddels noemen zij zichzelf IS, de Islamitische Staat, omdat ze deze hebben uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. “We rijzen de vlag van Allah in het Witte Huis,” is de boodschap.

Drie weken bracht verslaggever Medyan Dairieh door met strijders van ISIS aan het front in het Syrische Raqqa. Prijswinnend journalist Diarieh is vooralsnog de enige westerse journalist die dit deed, en VICE het eerste medium.

Een prachtig stukje moderne oorlogsjournalistiek, waarbij het goedkope en snelle internet dient als toegankelijke drager. Hopelijk zet VICE deze Op de koffie bij-rubriek nog lang door.

Spread of the Caliphate: The Islamic State is het eerste deel in een vijfluik over de strijd die ISIS vecht. Ziet u ook de vijfdelige serie die VICE schoot aan de andere kant van de linie, bij de soldaten van Irak.

Reageer op artikel:
Hoe VICE op de koffie gaat bij ISIS
Sluiten