Spring naar de content

21 alledaagse dingen waarvan u de naam niet weet

De twee verticale streepjes tussen je bovenlip en je neus, de puntjes op de i en de j, en de roze hoekjes aan neuskant van je ogen: je komt ze elke dag tegen, maar weet niet hoe ze heten. HP/De Tijd geeft verheldering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

– We hebben er allemaal weleens last van: een rammelende maag. Zeker wanneer je in een rustige omgeving zit en er zijn andere mensen aanwezig (bijvoorbeeld op kantoor, of tijdens het maken van een examen, kan het knorrende geluid dat je maag maakt heel vervelend zijn. Dat borrelende geluid wordt veroorzaakt door beweging van het gas in je darmen, en wordt borborygme (of: borborygmen) genoemd.

– De roze, driehoekige verhevenheid in de ooghoek (aan de zijde van je neus) heet een traanheuvel.

– De ruimte tussen je wenkbrauwen wordt de glabella genoemd.

– Het loze stukje muur tussen twee gevelopeningen (tussen twee ramen bijvoorbeeld) heet een muurdam.

– De latten die een raam opdelen in kleinere vlakken, in oude huizen zie je dit soort ramen vaak, heten roeden.

– Die heerlijke zoete geur, wanneer het net is opgehouden met regenen, heet petrichor.

– Een grawlix is een verzameling van typografische symbolen, ooit door de Amerikaanse cartoonist Mort Walker bedacht om op een kuise manier te vloeken in strips.

grawlix
Grawlix

– De puntjes op de i en de j worden tittels genoemd.

– Dit teken: &, staat in de volksmond bekend als het en-teken. De officiële naam voor dit symbool is echter ampersand. Het krullerige teken is oorspronkelijk een samenvoeging van de e en de t. (Al zien wij er een baby in die op de grond zit – kijk zelf maar.)

– Nog een typografisch weetje: de combinatie van een vraagteken en een uitroepteken, ?!, vaak gebruikt om een uitroepende vraag aan te geven, heet een interrobang.

– Onder het blokje ‘potloodjargon’ plaatsen wij graag de term ‘ferrule’. Dit is het metalen buisje dat de gum achterop een potlood op zijn plaats houdt.

– Een olifantenpaadje ontstaat wanneer voetgangers en fietsers een bepaalde route veelvuldig afsnijden.

– Het lichter gekleurde gedeelte van de nagel, het halve maantje dat tegen het nagelbed aan ligt, heet de lunula. De lunula is lichter van kleur omdat hij nieuwe cellen bevat die een witte kleur bevatten. Door het groeien van de nagel verschuiven de cellen naar boven en worden ze doorzichtig.

– De witte rand van de nagel wordt de balba genoemd.

Nagel

– De twee verticale lijnen tussen neus en bovenlip worden het filtrum genoemd.

– De lichtvlekken die je blijft zien als je je ogen sluit, heten fosfenen. Die ontstaan ook als je heel hard in je ogen wrijft.

– Het gevoel dat je arm of been slaapt, wordt paresthesie genoemd. Dit tintelende gevoel wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw die geen signalen meer kan doorgeven aan de hersenen.

– Het plastic uiteinde aan je veter heet een malie, ook wel een nestel of veterstift genoemd.

- Het kartonnetje dat vaak om een beker koffie zit (een wegwerpbeker van Starbucks bijvoorbeeld) wordt officieel een zarf genoemd.

– Iemand die regelmatig verandert van geaardheid heet een flexiseksueel. Vooral vrouwen schijnen flexiseksueel aangelegd te zijn.

– Het uiteinde van een hamer, waarmee je spijkers uit planken kunt trekken, heet de hamerpin. (Ook wel: hamerpen.) Het gedeelte waarmee je de spijkers probeert te raken heet natuurlijk de hamerkop.

Onderwerpen