Spring naar de content

De treurige ontmaskering van Undercover in Nederland’s grootste fan

Het was zondag, ik was brak en wilde het mezelf niet te moeilijk maken. Daarom stemde ik af op SBS6, waar het programma Undercover in Nederland te zien was. Een garantie op sensatie, ik had er wel zin in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Voor wie er niet zo bekend mee is: Undercover in Nederland is het verborgencameraprogramma van Alberto Stegeman, die naar eigen zeggen infiltreert in ‘verschillende duistere werelden om zo misstanden in de maatschappij aan de kaak te stellen’. Zo zagen we Stegeman eerder al eens succesvol jagen op stalkers, pedo’s en oplichters. Vanavond beloofde Stegeman een grandioos spektakel: deze week werd er een ‘werkelijk krankzinnige bedrieger’ ontmaskerd. Ik pakte er een stukje overgebleven pizza bij en ging er eens goed voor zitten.

U vraagt zich nu inmiddels natuurlijk af welke meesterbedrieger door Undercover in Nederland werd onthuld.

Daar komt hij dan: het was Geert van Z.

Geert van Z. is een man die soms aan mensen vertelt dat hij werkt voor Undercover in Nederland. Stegeman en zijn redactie beoordeelden dat feit als een misstand waar de gehele Nederlandse maatschappij de dupe van is.

Dus.

Voor de onthulling van Geert van Z. moeten de programmamakers zoals altijd ver gaan. We zien de schimmige beelden van de geheime camera, geplaatst in een woning van een van Stegemans werkelijke medewerkers, waar Geert was uitgenodigd om te praten. Geert blijkt een sjofele, kalende man met een Brabants accent. Hij lijkt vrolijk. Stegeman spreekt tegen de kijkers in een voice-over op ernstige toon.

“Het is Geert van Z. Hij heeft geen dossier bij zich, maar wel een tas vol met leugens.”

Geert van Z. vertelt vervolgens een aantal dingen, die bij mij eerder medelijden en hoongelach opwekken dan ergernis. Zoals dat hij ‘Alberto vijf minuten geleden nog heeft gesproken’ en dat ‘het programma 1200 medewerkers heeft’. De beweringen lijken ook enigszins op de lachspieren te werken van de echte televisiemakers: ze vragen Geert van Z. zelfs plagend om een handtekening van Alberto, de grote Alberto, met wie ze vermoedelijk zojuist nog een bak koffie hebben gedronken. “Dat kan ik wel regelen,” aldus Geert.

Daarna volgt een interview met een deskundige van de Leugenacademie, die iets moet zeggen over de beweegredenen van deze ‘krankzinnige bedrieger’. Zijn conclusie luidt als volgt: “Het kan zijn dat die man een bepaald doel had in zijn leven dat hij graag wilde bereiken. Hij heeft dat niet bereikt. Jij (Alberto Stegeman – SH) hebt dat wel bereikt. En hij verplaatst zichzelf in jouw situatie om een goed gevoel over zichzelf te krijgen.”

Een behoorlijk groot compliment voor Stegeman en zijn programma Undercover in Nederland. Maar dat compliment verdient het programma vanavond niet echt. Met undercoverwerk en geheime camera’s kun je een hoop nuttige dingen doen, zoals een netwerk van drugscriminelen oprollen, grootschalige corruptie aantonen of fraudeurs opsporen. Deze zondag wordt er een vermoedelijk toch al verwarde, ongelukkige man nog verder de afgrond in getrapt. Het weerhoudt Undercover in Nederland er niet van om deze twijfelachtige pluim van ‘de deskundige’ in de uitzending te stoppen.

De confrontatie
We gaan verder. De kijker is inmiddels lekker gemaakt voor een spectaculaire confrontatie. Geert van Z. komt op zijn brommer aanrijden. Hij komt net terug van de tafeltennis.

Alberto Stegeman: “We gaan kijken hoe hij zich hier uit gaat lullen.”

Geert van Z. ziet Alberto op zich af komen en begint te stamelen.

“Hoi! Hoi….hoi. Ik ben blij om je eens in het echt te zien.”

Stegeman begint de verbaal weerloze man te fileren. Die reageert als volgt:

“Het spijt me geweldig. Ik wilde gewoon helpen. Gewoon echt helpen. Als er iemand is die de mensen kan helpen ben jij het, Alberto.”

De lofzang doet Stegeman enigszins smelten.

“Kan het soms zijn dat jij gewoon heel graag voor mijn programma wil werken. Heeft dat er soms mee te maken?”

“Dat lijkt me wel iets, ja.”

“Hahaha! Dat gaat niet gebeuren.”

Doodongelukkige man
En zo doet Stegeman deze zondag een wel heel bijzondere ontmaskering. Het budget voor de uitzending werd niet gebruikt om criminelen of zedendelinquenten op te sporen, maar om een ongevaarlijke, vermoedelijk eenzame en doodongelukkige man die er van droomt om Alberto Stegeman te zijn uit te lachen.

De geweldige Alberto Stegeman ontmaskerde daarmee misschien wel zijn allergrootste fan.