Spring naar de content

Indrukwekkende fotoserie: ouders strijden samen tegen kanker

U herinnert zich misschien de fotoserie over de aan de borstkanker bezweken Jennifer Merendino uit New York nog wel. In krachtige zwart-wit foto's legde haar man, de fotograaf Ange Merendino, haar ziekteproces vast – van chemo tot graf, letterlijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Nu is er een vergelijkbare fotoserie gepubliceerd. De ouders van fotografe Nancy Borowick, eveneens uit New York, kregen binnen een jaar tijd allebei te horen dat ze kanker hebben. De ziekte werd bij moeder gelukkig al in een vroeg stadium ontdekt. Voor vader kunnen de doktoren helaas niets meer betekenen. Dochter Nancy besluit de beperkte tijd die hun samen nog rest vast te leggen in de fotoserie Cancer Family.

Borowick maakt het ziekteproces mee als zowel dochter, mantelzorger en fotograaf. Met haar foto's wil ze niet alleen de strijd van haar ouders tegen de ziekte vastleggen, maar ook laten zien met hoeveel moed en liefde voor elkaar ze deze tijd doorstaan. Borowick: “Kanker gaf mijn familie een hard, maar waardevol geschenk: dat we ons bewust werden van de tijd die we nog hadden. Mijn moeder strijdt al meer dan twintig jaar met deze ziekte – anders dan bij andere families was het voor ons dan ook niet vanzelfsprekend dat ze nog bij ons is. Mijn vader heeft slechts een jaar met de ziekte geleefd. Maar ook toen gold: we wisten dat onze tijd samen beperkt was, en we hebben alles gedaan en gezegd wat we nog wilden doen.”

Vader overleed in december 2013, maar het project gaat desondanks gewoon voort. Nancy Borowick hoopt dat mensen die in hetzelfde schuitje zitten steun en kracht uit de fotoserie kunnen putten en hoopt, mede door de intieme portretten van haar ouders, dat er meer begrip komt voor diegenen die als familie eenzelfde proces doormaken.

nancyborowick1 nancyborowick2 nancyborowick3 nancyborowick4 nancyborowick5 nancyborowick6 nancyborowick7nancyborowick8 nancyborowick9nancyborowick10nancyborowick11nancyborowick12nancyborowick13
(via)