Spring naar de content

CBS: Russische boycot raakt Nederlandse export nauwelijks

Nadat de Europese Unie sancties had opgelegd aan Rusland, deed de Russische president Vladimir Poetin dat andersom uiteraard ook. Groenten, fruit en zuivel uit ons land zijn niet meer welkom in Rusland. Maar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Russische boycot Nederland nauwelijks raakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De Russische boycot van agrarische producten raakt in directe zin slechts 0,1 procent van de Nederlandse goederenexport. Wel gaat het voornamelijk om uitvoer van eigen producten, want 91 procent van de geboycotte goederen wordt in Nederland zelf gemaakt. Dat is dan weer jammer, want daar verdienen we in Nederland juist het meest aan, want de marges zijn daarbij het grootst. De rest van de producten is wederuitvoer. Dat betekent dat die producten niet in ons land gemaakt worden, maar dat we die importeren en vervolgens weer uitvoeren. Het gaat dus om de directe handel met Rusland.

paprika640

Nederland exporteerde vorig jaar voor bijna zeven miljard euro naar Rusland. Dat is minder dan twee procent van de totale Nederlandse export. Jaarlijkse exporteren we voor 433 miljard euro aan producten. De zuivelsector wordt het hardst getroffen door de boycot van Rusland. De helft van de goederen met een importverbod zijn namelijk zuivelproducten. Toch voelen de groenten-, fruit- en vleessector de boycot wel.

exportcbs

Het eerste halfjaar van 2014 werd overigens zeven procent minder uitgevoerd dan in dezelfde periode van 2013. Volgens het CBS worden Litouwen, Polen, Nederland, Duitsland en Spanje in euro’s het meest geraakt door de maatregelen.