Spring naar de content

Nieuw: vind een kat bij u in de buurt (of uw eigen poes) via Google Maps

Kattenliefhebbers, opgelet: de website I know where your cat lives biedt sinds kort de mogelijkheid om onbeperkt foto’s te bekijken van katten die bij u in de buurt wonen. Misschien komt u zelfs uw eigen poes wel tegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Door data te gebruiken van fotowebsites als Flickr, Twitpic en Instagram weet de website zeer nauwkeurig te vertellen waar welke kat woont. Doordat hun baasje vaak exact – al dan niet automatisch – de locatie prijsgeeft van waar de foto is gemaakt, kan de website de gefotografeerde katten een plek geven op de kaart van Google Maps. Zo kan iedereen zien waar welke kat woont.

I know where your kid lives
Inmiddels staan er al één miljoen katten online, en het worden er elke dag meer – in Nederland zijn er inmiddels al 23.000 gelokaliseerd. Deze website klinkt vrij onschuldig, maar wat als het I know where your kid lives had geheten? Ook foto’s van kinderen worden op dezelfde manier geüpload op bovengenoemde fotodiensten – zonder dat men zich bewust is van de gevolgen die dat kan hebben.

En dat is dan ook precies wat de bedenker van deze website, Owen Mundy, wil bereiken: meer aandacht genereren voor privacy op internet, en dan met name voor geotagging, het automatisch taggen van een locatie bij je foto. Mundy: ‘Ik gebruikte Instagram om mijn dochter van drie te fotograferen, tot ik op een dag realiseerde dat Instagram de locatiegegevens van mijn foto’s bewaart en verspreidt – zonder dat we ons daar bewust van zijn. Dat vond ik een zorgelijke ontdekking. Daarom besloot ik deze website te maken, om hier op een leuke maar ook beangstigende manier voor aandacht te vragen.”

En dat is gelukt. De website zet ons aan het denken, maar biedt natuurlijk ook gewoon de mogelijkheid om alle katten bij u in de buurt eens te bekijken. En dat is best leuk.

Onderwerpen