Spring naar de content

Hoe de volle maan honderden Afrikanen naar Spanje bracht

In de nacht van zondag op maandag was het volle maan. Sterker nog, we hadden een heuse ‘supermaan’, die een stuk helderder en groter (want dichter bij de aarde) was dan normaal. Terwijl u en ik de lichtgevende bol met een camera probeerden vast te leggen, romantisch uit het raam staarden, of – uit angst voor de weerwolven – al vroeg in bed waren gekropen, had de maan in de Straat van Gibraltar een heel ander effect.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Maandag en dinsdag werden in totaal 1.219 mensen uit het water gered, die in opblaasbare boten de oversteek van Afrika naar Tarifa in Zuid-Spanje maakten. En dat is een record: de afgelopen tien jaar staken in slechts 36 uur tijd nog nooit zoveel mensen via deze route over. Bronnen rondom het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken vermoeden dat het alles te maken heeft met de klimatologische situatie. Niet alleen de relatief warme temperatuur van het water en de rustige zee, maar ook de volle maan creëerden de ‘ideale’ omstandigheden.

Overigens is Tarifa niet de enige populaire bestemming voor Afrikanen om de oversteek naar het Spaanse vasteland te maken. Ook in Melilla, een Spaanse enclave in Marokko, werden de afgelopen dagen veel pogingen gedaan om over het zwaarbewaakte hek te klimmen. Van de honderden die het probeerden, slaagden er slechts 80. En ondanks het feit dat veel immigranten, meestal mensen uit landen ten zuiden van de Sahara, uitgeput zijn op het moment dat ze het vasteland bereiken, overheerst vaak de vreugde. Velen zullen worden teruggestuurd naar Afrika, maar voorlopig zijn ze veilig in Fort Europa.

681 north African immigrants rescued in the Strait of Gibraltar

SPAIN-MOROCCO-IMMIGRATION

681 north African immigrants rescued in the Strait of Gibraltar

11 MIGRANTS RESCUED FROM SEA

(Foto’s via ANP.)