Zien: slachtoffers van zuuraanvallen staan model voor modecollectie

Lisa Bouyeure 14 aug 2014 Leven

De 22-jarige Rupa uit Delhi, India overleefde een zuuraanval van haar stiefmoeder. Uit schaamte en onzekerheid bedekte ze haar gezicht lange tijd met een sjaal. Onlangs lanceerde ze haar eigen kledinglijn Rupa Designs, waarvoor zij en andere slachtoffers model staan.

Vooral in Zuid-Aziatische landen zoals India, Pakistan en Bangladesh komen aanvallen met het makkelijk te verkrijgen zoutzuur voor, dat daar als schoonmaakmiddel wordt gebruikt. Op de website acidsurvivors.org, van de Acid Survivors Foundation in Bangladesh, staat een grafiek van het aantal slachtoffers van zuuraanvallen tussen 1999 en 2013 aldaar: 3512 in totaal. Een overweldigende meerderheid daarvan is vrouw, en een groot deel nog geen achttien jaar. Reden is vaak een afwijzing van een huwelijksaanzoek of het niet ingaan op seksuele avances.

Rise and shine
De fotograaf, die de complete serie op Facebook plaatste, schreef over de shoot en de modellen:

“Ik draag deze shoot op aan elke vrouw op aarde. Jullie zijn allemaal prachtig, van dun tot gezet, donker tot licht, lang tot kort, met een huidskleur van ebbenhout tot porselein, de quirky, klungelige, verlegen, en alles ertussenin. Dus dames, leef je leven en wees gelukkig, wat mensen ook zeggen. Je bent prachtig, geloof erin, heb moed en vecht terug. Velen zullen je voorbeeld volgen. Rise and shine.”

Ritu, Sonam, Laxmi and Chanchal en Rupa zelf (eerste foto) zijn de schaamte voorbij.

acid2acid1acid3 acid4 acid5 acid6 acid7 acid8 acid9 acid10

Reageer op artikel:
Zien: slachtoffers van zuuraanvallen staan model voor modecollectie
Sluiten