Spring naar de content

Waarom wij helemaal niets kunnen doen tegen genocide van ISIS

De islamitische terreurorganisatie ISIS, actief in Irak en Syrië, pleegt volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) ‘vermoedelijk’ oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Daar moet dus wat tegen gedaan worden. Maar Nederland staat erbij en kijkt ernaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Genocide
Eerst over het woordgebruik van de minister. Timmermans gebruikt het woord ‘vermoedelijk’ omdat de terroristen van ISIS eerst voor de rechter zouden moeten worden gebracht. Kortom, we kunnen gerust stellen dat ISIS aan genocide doet in Irak en Syrië door te jagen op alle groepen andersdenkenden die niet het islamitisch kalifaat voorstaan.

Iedereen heeft de gruwelijke verhalen over ISIS wel gehoord, en misschien zelfs de propagandafilmpjes gezien. ISIS schiet tegenstanders met tientallen tegelijk in de rug, ISIS hakt hoofden af en ISIS gebruikt vrouwen en kinderen als seksslaven. Enfin, het is te afschuwelijk voor woorden wat daar gebeurt. Maar daar kan en gaat Nederland dus helemaal niets tegen doen.

Wegbezuinigd
Waarom niet? Omdat Nederland Defensie in de afgelopen 25 jaar praktisch heeft wegbezuinigd. We hebben onvoldoende mankracht en materieel om een fatsoenlijke militaire bijdrage te leveren aan het bestrijden van ISIS en het beschermen van minderheden in Irak en Syrië. Dat blijkt uit de Kamerbrief van Timmermans, waar De Telegraaf vandaag over schrijft.

“De militaire bijdrage tegen ISIS die het kabinet overweegt, zal noodgedwongen beperkt blijven. Nederland heeft geen helikopters beschikbaar en zit ook krap in andere transportvoertuigen. Die worden al ingezet bij andere brandhaarden, zoals in Mali,” aldus de krant. Volgens Timmermans wil het kabinet daarom niet nog meer bezuinigen op Defensie. Een beetje laat.

Geen deuk in een pakje boter
Het enige wat Nederland nog kan doen, aldus Timmermans, is mogelijk scherfvesten en nachtkijkers leveren. Samenvattend: ISIS pleegt genocide en is er trots op, het Nederlandse kabinet is daar inmiddels ook van overtuigd, maar Nederland doet helemaal niets omdat we anno 2014 niet meer dan een enkele brandhaard in Mali tegelijk aan kunnen.

Pijnlijk. Maar ja, hadden we maar niet sinds het einde van de Koude Oorlog continu moeten bezuinigen op Defensie: nu heeft Nederlands slechts 40.000 militairen in dienst en zijn alle tanks verdwenen. Dan sla je in conflictgebieden inderdaad geen deuk in een pakje boter meer. De genocideplegers van ISIS zullen ongetwijfeld in hun handjes wrijven: als het Westen niet ingrijpt, kunnen zij doorgaan met het uitmoorden van complete bevolkingsgroepen.