Spring naar de content

Zomer in je bol mag, maar niet op kantoor

Als het zomer is, ergeren veel mensen zich – terecht – aan de mannen met dikke buiken die denken dat ze ineens zonder T-shirt over straat mogen lopen. Maar op kantoor gaat het ook vaak mis als het zonnetje schijnt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Volgens De Telegraaf zijn er een paar don’ts voor kleding op kantoor tijdens de zomer. Natuurlijk lopen de meeste mannen daar niet met een blote buik rond, maar dat betekent niet dat er geen ergernissen zijn. Sterker nog, die zijn er juist in overvloed.

De krant schrijft dat teenslippers en korte broeken twee grote ergenissen zijn op de werkvloer. Waarschijnlijk omdat korte broeken vaak iets blootleggen dat collega’s niet graag zien: melkflessen als benen en te veel beharing. Nee, dat wil je niet zien op kantoor. Hetzelfde geldt voor teenslippers. Houd die lelijke stinkvoeten en dito teennagels maar gewoon waar ze thuishoren: in de veilige omgeving van een paar nette schoenen.

Minirokjes
Iets wonderlijker is het feit dat minirokjes en blote hemdjes niet worden gewaardeerd door collega’s. Maar ook dit is begrijpelijk: te veel bloot leidt alleen maar af. En het staat niet echt professioneel. Mode-expert Jorn de Geus zegt daarover in de krant: “Het zou verboden moeten worden. Mensen moeten er onder werktijd altijd representatief uitzien. Op je werk ben je gewoon het visitekaartje van het bedrijf en je moet je daar respectvol kleden. Naar je collega’s en eventuele gasten die over de vloer komen, ben je dat verplicht.”

De Geus zegt ook: “Bovendien is het bij het merendeel van de bedrijven niet nodig om andere kleding te dragen in de zomer omdat er airco is.” Dat is ongetwijfeld waar. Maar hoe komt het dan dat Nederlanders zich lang niet altijd representatief gedragen? “Wij zijn hier losgeslagen. In Engeland, Duitsland of Italië is er geen medewerker die er alleen al aan durft te denken te bloot op het werk te verschijnen. Dat heeft niets met conservatisme te maken, maar alles met respect.”

Wij hebben gewoon geen respect voor onze klanten, gasten en collega’s. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: wie succesvol wil zijn, kan maar beter niet met een strand-outfit naar kantoor komen. Want voor je het weet gaan je collega’s klagen en over je roddelen en zit je binnen de kortste keren thuis. Met je minirokje.