Spring naar de content

Zomertrend 2014: wildgroei aan plantenasiels

Wat doet u als u die geraniums voor uw raam meer dan beu bent? In ieder geval niet weggooien. Tegenwoordig bestaan er in vele plaatsen in Nederland plantenasiels, die met smart op afgedankte planten zitten te wachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Het is inmiddels moeilijk te achterhalen waar het allereerste plantenasiel is opgericht, maar zeker is dat er deze zomer een hele hoop bij zijn gekomen. Rachelle Klaassen uit Amsterdam is een van de entrepreneurs met haar plantenasiel in Amsterdam. Vivian Boumans opende er een in Rotterdam en in Zwolle kregen Daan van de Konijnenburg en Mirthe Langelaan flinke belangstelling voor hun plantenopvang. Het idee is bij de meeste asielhouders ontstaan omdat ze het maar moeilijk konden verkroppen dat er levende en gezonde planten bij het vuil werden gezet. En zodoende komt er vaak onnodig een einde aan een plant, vinden de asielhouders. Bovendien kunnen de planten andere mensen nog heel erg blij maken.

Blote kluit
Wat voor de één slechts een nutteloos object is, is voor de ander een waardevol leven. Klaassen vertelt in dagblad De Gelderlander onder meer hoe een ‘kronkelige plant van wel twee meter zo in z’n blote kluit op de stoep werd gedumpt’ en hoe anderen mensen die vanuit een bovenraam toekeken haar reddingsactie toejuichten. Het stel Daan en Mirthe uit Zwolle beweren dat mensen niet genoeg stilstaan bij het leven dat door een plant wordt vertegenwoordigt.

Plantenasiels bestaan inmiddels ook in Groningen, Eindhoven en Maastricht en het idee is ondertussen zelfs overgewaaid naar het buitenland. In Antwerpen is, geïnspireerd door de Nederlandse asiels, nu ook een plantenopvang opgericht. Benieuwd naar de afgedankte planten die inmiddels weer flink zijn opgeknapt? Of wilt u zelf uw planten aan de man brengen? Kijk dan eens hier, hier en hier.

Onderwerpen