Spring naar de content

Yana Poppe schildert traditioneel Japans – maar dan modern

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Yana Poppe uit Groningen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Yana Poppe (Jakarta, 1983) studeerde in 2012 af aan de Academie Minerva in Groningen, afstudeerrichting: autonoom beeldende kunst. Haar lichtobject ‘Inside’ is nog tot en met 31 augustus te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Over haar werk
“De stedelijke omgeving is het onderwerp in mijn kunst, een voor mij onuitputtelijke bron van inspiratie. Daarnaast ben ik gefascineerd door de Japanse kunst en cultuur. In mijn derde jaar ben ik op uitwisseling geweest naar Japan. Daar heb ik traditioneel Japans schilderen gestudeerd. Sindsdien gebruik ik nog steeds Japanse pigmenten. Een voorbeeld van een kunstenaar waarvan het werk me aanspreekt is Yuichi Yokoyama.”

“Sinds mijn afstuderen is mijn werkwijze nog steeds aan het veranderen. Wat hetzelfde gebleven is, is dat ik foto’s neem van plekken en die beelden vervolgens naar een schilderij transformeer. Ik vereenvoudig het beeld door middel van kleur en onderzoek hoe ik ruimtelijkheid kan weergeven- waarbij ik een voorkeur heb voor het platte vlak. Vorig jaar ben ik drie maanden Artist in Residence geweest in Mino, Japan. Daar heb ik kennis gemaakt met Japans papier en de techniek om het te maken. Met heel dun papier heb ik een lichtobject gemaakt dat werd tentoongesteld tijdens het jaarlijkse lantaarnfestival. Zowel bij mijn schilderijen en lichtobjecten vind ik het belangrijk dat de eigenschappen van het materiaal zichtbaar blijven.”

Meer werk van Yana Poppe vindt u hier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAfall
eemshavenno2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.