Spring naar de content

Pleintjesvoetballer El Ghazi is geen provocateur

De jonge Ajacied Anwar El Ghazi was gisteren de meest besproken man van de wedstrijd AZ – Ajax.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Niet alleen omdat hij vlak voor tijd met een fraai doelpunt de winst voor Ajax veiligstelde, maar ook omdat hij twee minuten later de tegenstander zou hebben geprovoceerd. Spuugde hij een tegenstander in de nek? Fluisterde hij nare dingen over de zus van zijn directe tegenstander? Maakt hij na zijn goal obscene gebaren naar de tegenstander? Liep hij tergend langzaam van het veld voor zijn publiekswissel? Niets van dat alles.

Met nog anderhalve minuut op de klok hield El Ghazi aan de linkerzijde van het veld de bal onder zijn voet. Directe tegenstander Jeffrey Gouweleeuw staat op twee à drie meter schaapachtig naar de Ajacied te kijken. El Ghazi haalt de bal met zijn zool naar achteren en herhaalt dit een paar keer. De jonge vleugelaanvaller gooit er nog een paar scharenbewegingen uit en dan vindt Gouweleeuw het welletjes. Hij schopt El Ghazi -volgens de scheidsrechter reglementair- onderuit.

‘Op zijn kloten gekregen’
Na de wedstrijd vraagt spreekt NOS-verslaggever Arno Vermeulen met El Ghazi over het ‘uitdagen’. De jongeling zegt dat hij goed ‘op zijn kloten heeft gekregen’ van Frank de Boer. De Ajax-trainer noemde het terecht dat El Ghazi een schop kreeg van Gouweleeuw. El Ghazi noemt zijn uitdagende acties ‘dom’ en belooft plechtig nooit meer zijn tegenstander uit te dagen. Dat is jammer.

Wat is er mis met trucjes en je tegenstander voetballend uitdagen? Dat is toch het technisch begaafde pleintjesvoetbal waar we in Nederland zo van houden? Je tegenstander uitdagen tot hij hapt – en dan er voorbij proberen te schieten. Schitterend. Ajax is het afgelopen jaar kampioen geworden met schaakvoetbal. Ajax-trainer Frank de Boer wil dit seizoen meer dominantie en spektakel zien. Dan moet je jonge pleintjesvoetballers met bravoure niet verwijten dat ze willen voetballen als een pleintjesvoetballer.

Dat Gouweleeuw een tikkie uitdeelde aan El Ghazi is niet erg. Daar is hij nou eenmaal een verdediger voor. Maar uit zijn reactie tegenover Fox Sports blijkt dat hij de voetballer El Ghazi niet helemaal begrijpt. “Ajax wilde tijd rekken en mooie dingen laten zien. Dat moet je niet accepteren denk ik”. El Ghazi wilde in ieder geval niet tijdrekken. Anders haal je geen trucjes uit met je gezicht naar de goal. Nee, dan ga je wel met je rug naar het speelveld bij een cornervlag staan pingelen. Iets dat wat mij betreft met geel bestraft mag worden. Nee, El Ghazi is een jonge voetballer met bravoure die momenteel goed in zijn vel zit en mooie dingen wil laten zien. Dat Gouweleeuw dat niet wil accepteren is zijn taak als verdediger. Maar de rest van voetbalminnend moet dit soort jonge parels koesteren en niet neerzetten als provocateur.

Onderwerpen