Spring naar de content

Vanaf vandaag overschrijden we de draagkracht van de aarde

We hebben ons krediet op de aarde verspeeld. We leven boven onze stand. De aarde kan maar een bepaalde hoeveelheid productie aan en vanaf vandaag gaan we daar met z’n allen overheen. De dag waarop dat gebeurt, vandaag dus, noemen we de zogenaamde Earth Overshoot Day. En die valt ieder jaar vroeger, zegt natuurbehoudorganisatie WWF.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De Earth Overshoot Day geeft aan dat we de draagkracht van de aarde voor dit jaar overschreden hebben. Dat betekent dat we meer verbruikt hebben dan wat de aarde in één jaar kan produceren. “Tot aan het einde van het jaar zal de mens weer aan het kapitaal van de planeet moeten knabbelen om aan zijn behoeften te voldoen. De mensheid leeft dus boven zijn stand. De twee grootste gevolgen daarvan zijn de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit en de klimaatverandering,” zegt het WWF.

De organisatie pleit voor een massale heroriëntatie van de huidige energie-investeringen naar duurzame energie. We besteden nog teveel aandacht en geld aan fossiele energie, zegt het WWF. Vorig jaar ging er nog 1.900 miljard dollar per jaar naar subsidies voor fossiele brandstoffen. Als we die subsidies daar weghalen, dan kunnen de CO2-emissies met 13 procent verminderd worden.

“In 1961 hadden we nog voldoende aan drie vierde van de regeneratieve capaciteit van de aarde om alles te produceren wat we in een jaar consumeren. Sinds het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw werd een kritische drempel overschreden. Sindsdien overstijgt de consumptie van de mens de draagkracht van wat de aarde jaarlijks kan produceren aan grondstoffen en absorberen in termen van vrijgekomen CO2. In 2000 lag Earth Overshoot Day nog op 1 oktober. Vandaag, bijna 15 jaar later, is ons jaarlijks krediet anderhalve maand vroeger op,” zegt de organisatie.

Zelf berekenen wat u kunt besparen ieder jaar doet u hier.

Onderwerpen