Spring naar de content

Waarom China de zoon van Jackie Chan arresteerde

De Chinese politie arresteerde gisteren de zoon van filmster Jackie Chan. Jaycee Chan zou wel eens voor een lange tijd achter de tralies kunnen verdwijnen voor het bezit en bevorderen van drugs. Verklaart de Chinese staat de oorlog aan zijn losbandige beroemdheden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De 31-jarige Chan werd thuis in Peking opgepakt in het gezelschap van collega-acteur Kai Ko en een goed gevulde zak wiet. Nadat een drugstest uitwees dat het tweetal de drugs zelf had gebruikt, werden ze direct achter de tralies gezet waar de twee nu berechting afwachten. Chan, die beschuldigd wordt van het verlenen van onderdak aan drugsgebruikers kan tot drie jaar in het gevang verdwijnen.

Jacht op beroemdheden
Jaycee, die overigens zeer weinig succes boekt als acteur en muzikant, is niet de enige bekende figuur die aan de schandpaal genageld lijkt te gaan worden om drugsgerelateerde overtredingen. Als onderdeel van een landelijke offensief tegen drugsgerelateerde criminaliteit werd eerder deze maand ook de beroemde acteur Gao Hu gearresteerd voor het bezit van marihuana en metaphetamine.

Daarmee lijkt de jacht geopend op China’s beroemdheden, die met hun publieke functie veel invloed zouden hebben op de gedragingen van het Chinese volk. Een fikse gevangenisstraf om drugsbezit voor een aantal bekende figuren zou het toenemende drugsgebruik onder de Chinese bevolking kunnen remmen, zo hoopt de overheid. Daarom zou de rebelse zoon van ’s werelds meest beroemde kungfu-filmster wel eens een fikse straf boven het hoofd kunnen hangen

Toch geloven veel burgers dat Chan er met een kleine tik op de vingers af gaat komen en binnenkort weer op vrije voeten is. Vader Jackie heeft namelijk goede connecties bij de communistische partij en zou die wel eens kunnen aanwenden om zoonlief van verdere vervolging te vrijwaren. In dat geval is de kans zeer groot dat de ruchtbaarheid die de overheid nu geeft aan de arrestaties van ‘s lands beroemdheden het toch al op de proef gestelde rechtvaardigheidsgevoel van de Chinese burgerij verder krenkt.

Onderwerpen