Spring naar de content

Een goede buur is goed voor uw hart

Praten tegen vreemden, en dan vooral met uw buren, is goed voor u. Het hebben van fijne buren en het verbonden voelen met de wijk, kan namelijk helpen om het risico op een hartaanval te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Michigan. ‘Don’t be a stranger’, is het devies.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de grootste oorzaak van overlijden. Volgens het Global Burden of Disease onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie stierven er in 2012 al 7,4 miljoen mensen op die manier. Dan is het mooi als dat aantal beperkt kan worden. De onderzoekers van de universiteit vroegen ruim vijfduizend Amerikanen van gemiddeld zeventig jaar om op een zevenpuntsschaal in te vullen hoe ze zich voelden in hun buurt. Ze moesten daarbij aangeven of ze het gevoel hadden dat hun buren ze nodig hadden, of ze hen indien nodig zouden helpen, ze zouden kunnen vertrouwen en of ze hun buren vriendelijk vonden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Vervolgens werd de gezondheid van de proefpersonen vier jaar lang gevolgd. Van de 5276 deelnemers kregen er 148 een hartaanval. Daarbij ging het om 82 mannen en 66 vrouwen. Een analyse van de data toonde aan dat met elk punt dat hoger werd gescoord op de zevenpuntsschaal, het risico op een hartaanval afnam met 17 procent. Volgens de onderzoekers is er een verband tussen een sterk sociaal netwerk en een goede gezondheid. Maar, zeggen ze: “Dit is een observationele studie, waaruit dus geen definitieve conclusies getrokken kunnen worden over oorzaak en gevolg.”

Stevige conclusies kunnen dus nog niet aan het onderzoek verbonden worden, maar het is dus altijd goed om in een prettige buurt te wonen. Zaken als het aantal fastfoodzaken, geweld, lawaai, vervuiling, vandalisme en veel verkeer hebben een negatief effect.