Spring naar de content

Twee jaar lang niet liegen, deze vrouw deed het

Hoeveel leugens heeft u vandaag al verteld? Alleen al een leugentje om bestwil komt vaak voor. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we gemakkelijk een à twee leugens per dag vertellen. De Amerikaanse onderneemster Dina Kaplin was er even klaar mee en probeerde twee jaar lang helemaal geen leugens meer te vertellen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Jim Carrey had het in 1997 al moeilijk om in de film Liar Liar 24 uur lang alleen maar de waarheid te vertellen. En eerlijk is eerlijk, een leugentje rolt al snel over de tong. Probeer maar eens net als Carrey een etmaal niet te liggen. Dina Kaplan ging echter een stapje verder, nadat ze deel had genomen aan een tiendaagse stilte meditatie. De New-Yorkse onderneemster ging het experiment aan en besloot geen leugens meer te vertellen, maar alleen de absolute waarheid.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Ik zit zo in elkaar: als ik iets beloof, dan doe ik dat ook. Zelfs wanneer het me niet meer interesseert, blijf ik volharden. Zo besloot ik te stoppen met liegen, gewoon omdat ik wilde zien hoe mijn leven zou veranderen,” zegt ze. De enige uitzondering die ze toeliet was liegen om iemand te beschermen. “Ik zou zonder twijfel liegen om mijn eigen leven of dat van iemand anders te redden. Voor de rest duld ik geen excuses: geen verhaaltjes meer om iemand te troosten, neen. De pure waarheid.”

Voordat ze begon, deed Dina een korte evaluatie van zichzelf. Daarbij kwam ze tot het besef dat ze al niet heel veel leugens vertelde. Wel loog ze vaak over kleine dingetjes en onbelangrijke zaken. Maar ze moest nu niet alleen eerlijk tegenover anderen, maar ook tegenover zichzelf zijn. “Zo zou ik vertellen dat ik te laat was omdat de metro vertraging had, maar het eigenlijk mijn eigen schuld was omdat ik te laat was vertrokken. Een slechte gewoonte, maar niets onoverkomelijk. Ik wist dat ik het kon aanpakken.”

Haar leven werd er ineens een stuk simpeler door en ook haar zelfvertrouwen kreeg een boost, doordat ze kortere en meer eerlijke excuses gebruikte. Kaplan vind haar poging dan ook geslaagd. “Ik ben van de waarheid gaan houden en dat is hetgene waar ik voortaan voor kies.”

Onderwerpen