Spring naar de content

Vader Amerikaans meisje (7) neemt ‘prinsesje spelen’ wel erg serieus

Alle meisjes van zeven jaar willen prinses worden. Meestal blijft het bij een mooie droom. In het beste geval krijgt ze een roze jurk met glitters, plastic schoentjes met hakken en een kroontje op het hoofd. Die knappe prins, groot landgoed en kasteel moet ze er zelf maar bij verzinnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Maar de Amerikaanse Jeremiah Heaton besloot het grootser aan te pakken. Voor zijn dochtertje Emily claimde hij een stuk woestijn op de grens van Egypte en Sudan, en kroonde haar tot prinses. Bir Tawil heeft een oppervlakte van ruim 2000 vierkante kilometer, is onbewoond en er is geen infrastructuur. En het mooiste: het gebied wordt zowel door Egypte als Sudan niet opgeëist. Vader Heaton besloot naar het ‘land’ af te reizen, daar de door zijn drie kinderen ontworpen vlag te planten en het stuk grond om te dopen tot ‘Koninkrijk van Noord-Sudan”. De kleine Emily – hóe betrokken – liet weten ernaar te streven dat alle kinderen in de regio genoeg te eten hebben.

Kolonisatie
De ongetwijfeld lief bedoelde actie van pappa wordt trouwens niet door iedereen gewaardeerd. Sommigen zien een parallel met de blanken die Afrika koloniseerden. Volgens Heaton zelf is dat onzin. Hij gelooft dat het land gebruikt kan worden als “proeftuin”, om de wereldwijde voedselzekerheid te verbeteren. Anderen geloven dat het opvoedkundig geen al te beste zet is geweest: als de zevenjarige nu al een landje cadeau krijgt, waar kan ze in de toekomst dan nog blij mee worden gemaakt?

Overigens is Heaton niet de eerste die het stukje niemandsland claimt. In het verleden bedachten meer grapjassen een eigen micronatie op te richten. Tot nu toe zijn deze pogingen door geen enkele erkende overheid serieus genomen.