Spring naar de content

Twitter bestond 80 jaar geleden ook al

Twitter lijkt een uitvinding van ver na het millennium, maar niets is minder waar. In 1935 was er ‘The Notificator’, een systeem waarmee je elkaar tachtig jaar geleden al korte tekstberichtjes kon sturen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

The Notificator is een apparaat dat eruit ziet als een ouderwets soort snoepjesautomaat. Het werd geïntroduceerd op stations en openbare plaatsen zoals drukke winkelstraten en winkels. Zoiets werd handig gevonden, omdat gebruikers elkaar bij een afspraak zodoende kon verwittigen van een afzegging of uitloop. The Notificator had meer weg van het hedendaagse sociale platform Twitter dan u op het eerste ogenblik zou denken. Voor de boodschap was slechts een beperkte ruimte beschikbaar, dus het moest kort en bondig net zoals de hedendaagse tweet, die uit maximaal 140 tekens bestaat.

L5Y3igc6bQpGjcuU1hrvHtX1MlQfruo5ZhpTpjnKO7WcxtxN0rHQpB9Ye3eiXcv6xpBb6U6wFjb4CXGyNhsHZQ1ZTmOq3ibpcOUspAcBH0vuEyEolXo

Een andere overeenkomst is de beperkte tijd dat een bericht zichtbaar was: iedere keer als er een nieuw bericht bijkwam zakten de boodschappen een plaatsje op The Notificator, net zoals een timeline. Het bericht was dan net als een tweet voor iedereen zichtbaar.

twitter1935_thumb

Een bijzonder aspect aan The Notificator is dat het een van de eerste gelegenheden bood om een boodschap te schrijven die zichtbaar was voor een groot publiek.

Onderwerpen